Екатерина Михайлова: Следващите избори ще са за Велико народно събрание

Зам.-председателят на СДС Екатерина Михайлова заяви в Русе, че следващите парламентарни избори трябва да са за Велико народно събрание(ВНС).

Тя обясни, че решението на Конституционния съд(КС) ограничава възможностите на обикновеното Народно събрание за радикални промени в основния закон, които са наложителни. Екатерина Михайлова припомни, че СДС е изготвил 24 идеи за промени в сегашната конституция, които според КС не могат да се осъществят чрез този парламент и затова СДС ще излезе с позиция за подготовка на избори за Велико народно събрание.

Сегашното българско правителство е единственото в света, което е изготвило противоконституционен бюджет, посочи Михайлова. СДС счита, че за такава грешка на други места си отиват правителства или най-малкото - финансовият министър.

По време на войната в Ирак не беше време за вот на недоверие към правителството на Симеон Сакскобугготски, но сраженията вече отиват към своя край и СДС ще се подготви за такава парламентарна стъпка, каза заместник-председателят на партията.

Според нея правителствените грешките при Булгартабак, бюджета за 2003 година и вероятно за БТК, вече идват много.

На пресконференцията Екатерина Михайлова съобщи, че членовете на СДС в Русе, русенските народни представители от синята партия и централното партийно ръководство застават единни за подкрепа на кандидатурата на сегашния кмет на Русе Елеонора Николова в предстоящите местни избори. Заместник-председателят на СДС счита, че Елеонора Николова ще се кандидатира за втори мандат, въпреки че все още не е обявила официално това.

Въпреки високия рейтинг на синия кмет Елеонора Николова, БСП казаха, че спечелят местните избори в града. Това обяви Илия Божинов, член на Висшия съвет на партията. В момента одобрението към Николова е 40 на сто срещу неодобрение 20 %.

От изявлението на Божинов стана ясно, че БСП разчита на партиен вот. Той посочи данни от две местни социологически проучвания през февруари и март, които сочат, че доверието към БСП е 18%, за СДС - 15% и за НДСВ - 10%.

Изследванията прогнозират ниска избирателна активност при общинските избори - около 50 на сто; едва 20 на сто поддържка за сегашното правителство и 45 на сто от хората изявяват желание за смяна на кабинета, бе казано на пресконференцията. При анкетите е установено, че хората правят разлика между човека Симеон Сакскобургготски и премиера, тъй като повече от тях изпитват симпания към личността, но не желаят да ги ръководи.

Новото е предстоящите общински избори ще е единната кандидатура на левите сили навсякъде в страната, казаха от БСП.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?