Екатерина Захариева: Да си затворим очите за Скопие е от полза за Москва

Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина, отвърна й Заев

Екатерина Захариева: Да си затворим очите за Скопие е от полза за Москва

Българската позиция за преговорите за членството на Северна Македония в ЕС ще остане отрицателна – не сме против членството, а против преговорите, защото Скопие продължава да не изпълнява условията за това. Позицията на България отново бе потвърдена от външния министър Екатерина Захариева в неделя, два дни преди Съвета по общи въпроси на ЕС, който на 17 ноември трябва да реши за евентуален старт на преговорите.

България няма да каже "да" във вторник, а дори и останалите да са за, решението не може да бъде взето на тази виртуална среща, стана ясно от думите на Захариева пред бТВ в неделя.

"България винаги е била приятелски настроена към Северна Македония и въпреки продължаващото поддържане на омраза към българския език ние винаги сме подавали ръка. Но 30 години след промените не може да искаш да си в ЕС и да демократизиращ институциите и в същото време да честваш един от най-мрачните диктатори Тито. Ще продължим да им подаваме ръка. Казваме "не" на преговорите, а не на членството. Не считаме, че те отговарят на условията за влизане в ЕС, не спазват договора с България. Цялата им държавна политика продължава да е базирана на омразата съм съседна държава и няма как да кажем "да", заяви Захариева.

Да се самоопределят, но не на базата на омраза

"От месец чуваме Скопие да какво няма да преговаря, а ние преговаряме по основна рамка и взаимно обвързващ правен документ. Никой не им оспорва правото да се самоопределят, но не сме съгласни това да е основано на омраза, на кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат българската държава", допълни тя.

Ние първи сме ги признали за държава, но няма да да търпим утвърждаването им да се случва за сметка на България, посочи тя.

"Член на ЕС е България и едва ли друга членка на ЕС ще положи толкова усилия, за да помогне на Скопие да измине пътя към ЕС", каза външният министър. "Не сме врагове, искаме да помагаме, но не за сметка на България", добави тя, но заяви, че няма как на кръглата маса на ЕС да седнат две държави, които имат нерешени въпроси.

"Ако България си затвори очите за това, че Северна Македония продължава да следва идеологията по начина, по който е замислена от Сталин и Тито, това би било от полза за Москва", каза още Захариева относно мнението, че като спира процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, България работи в услуга на Русия.

Тя даде за пример факта, че в Скопие кметът - член на управляващата партия, е организирал честване на 40-годишнината от смъртта на комунистическия диктатор на бивша Югославия Йосип Броз Тито, а хората, които се изказват за сближаване с България, се обявяват за национални предатели.

Не се държим назидателно със Скопие, каза още Захариева.

Заев: Доа продължим напред

"Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа", заяви по-късно през деня македонският премиер Зоран Заев при посещение в Струмица.

По повод думите на Екатерина Захариева, че България не спира Скопие, а само отлага старта на преговорите, Заев изрази надежда "приятелска България да запази договора за приятелство". "Ако не са доволни от изпълнението на договора, те могат 130 пъти да кажат "не" при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС".

Според македонския премиер властите в страната му имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

"Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонски народи. От южнославянската група на езици произлизат македонският и българският. Как е възможно от общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни - горчивина", заяви Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от България