Екатерина Захариева: Има данни за хибридна война от страна на Русия

"Посещение на президента Путин - защо не, но не и патрон на националния празник", казва външният министър

Екатерина Захариева, сн: БГНЕС

Нямаме безспорни доказателства за воденето на хибридна война от Русия, но истината е, че има данни за такъв тип намеса и фалшиви новини, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя припомни, че наскоро френският президент Еманюел Макрон е заявил в присъствието на руския президент Владимир Путин, че има данни за намеса на Русия във Франция, в същото време тече разследване за ролята на Москва в САЩ, а в България е имало хакерски атаки в деня на референдума през 2015 г.

"Хибридната война и фалшивите новини, независимо от коя страна идват, пречат за развитие на отношенията", каза Захариева пред бТВ.

Тя потвърди, че има идея Владимир Путин да бъде поканен в България за честването на 140-та годишнина от освобождението на България следващата година, но се противопостави на лансираната от президента Румен Радев възможност руският президент да е патрон на честванията.

"Но посещение на президента Путин - защо не", каза Захариева и добави, че патрон трябва да бъде българският държавен глава.

Засега няма официална информация дали Путин вече е поканен. Поканата до него би трябвало да е изпратена от президента Румен Радев, каквато е международната практика при подобни визити на високо ниво.

Захариева припомни още, че Русия продължава да не изпълнява Минските споразумения за регулиране конфликта в Източна Украйна, което е пречка за отношенията между ЕС и Москва.

Тя коментира, че е много важно отношенията между България и Русия да са прагматични и равнопоставени. По думите ѝ двете страни имат общи интереси в областта на сигурността, туризма, икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България