Екатерина Захариева: Съдебната реформа е топ приоритет за правителството

Според вицепремиера срещите от типа "ЦУМ гейт" трябва да се регламентират

Екатерина Захариева

Съдебната реформа и образованието са двата топ приоритета на кабинета "Борисов 3". Това стана ясно от изказване пред БНР на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Фактът, че вицепремиер ще отговаря за правосъдната реформа, показва, че това е един от най-важните приоритети на правителството, посочи Захариева.

"Аз в никакъв случай няма да се откажа от съдебната реформа, мисля, че тя е една от най-важните реформи в България заедно с образованието, разбира се", каза тя.

По думите ѝ съдебната реформа не е приключила и тя не се осъществява само в Министерството на правосъдието, защото има много работа по този въпрос и в МВР, а 60-70% от мерките в последния доклад са насочени към самата съдебна система – Висшия съдебен съвет, съдилищата, прокуратурите.

Приоритетите на съдебната реформа са наказателното правосъдие, антикорупционният орган и съдебната карта за натовареността на съдилищата, твърди вицепремиерът. По думите ѝ въпросният орган ще бъде съществуващата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, за да не се губи време по създаването на съвсем нова структура.

Захариева коментира и срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов – скандал, познат като "ЦУМ-гейт". Тя се застъпи за регламентирането на подобни срещи. Подобна теза тези дни разви и експертът от "Програма Достъп до информация" адв. Александър Кашъмов.

По думите на Захариева не е редно подобни срещи да се случват в офиси, а това трябва да става в прокуратурата.

"Не мисля, че има пречка и председателите на двете съдилища да се виждат с хората. Даже напротив – една от препоръките е отваряне и повече информация специално за прокуратурата и отчетност в Народното събрание", допълни още тя.

"Много важно е такъв тип случаи да не спират реформата и тя да продължи максимално бързо", допълни още Захариева.

По отношение на новия си ресор Захариева обяви, че ще продължи практиката да не се назначават дипломати с принадлежност към бившата "Държавна сигурност".

Вицепремиерът не пожела да разкрие името на новия български еврокомисар, но заяви, че става въпрос за "наистина достойна кандидатура". Най-вероятният ресор на комисаря от България ще е дигитализацията. Като фаворит да заеме овакантеното място се сочи евродепутатът на ГЕРБ Мария Габриел. Очаква се номинацията от страна на българското правителство да бъде направена на заседанието му идната сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?