Екатерина Захариева: Усещането за корупция намалява

Екатерина Захариева: Усещането за корупция намалява

"Усещането за корупция (в България) намалява. Корупцията намалява, но трябва да се работи", обяви в сряда вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Според нея вече има обективни данни за резултати в борбата с корупцията.

"Трябва да се работи не само по корупцията по високите етажи, но и по ниските и средни етажи, които създават усещането. Не казвам, че не виждаме проблемите, ние може би ги виждаме по-добре от тези, които гледат отвън", допълни тя пред бТВ.

Според нея поредицата от публикации в големите европейски медии, посветени на проблемите с корупцията в България, са "доста подобни, да не кажа едни и същи". В защита на тезата си, че се борим с корупцията, тя спомена резултати от изследване на "Евробарометър". В него българите са чак на 12-то място в ЕС като процент отговорили положително на въпроса: "Вие лично участвали ли сте в корупционни схеми?". Румънците са на първо място в това изследване.

Има редица други изследвания, включително това на "Трансперанси интернешънъл", които показват, че българите смятат страната си за изключително корумпирана. Подобни резултати показват и годишните проучвания на "Центъра за изследване на демокрацията".

В началото на декември Mediapool публикува свое изчерпателно проучване , което показва, че българската прокуратура няма нито едно разследване за подкуп срещу депутат, министър, заместник-министър, областен управител или какъвто и да е друг член на изпълнителната или законодателната власт.

В момента прокуратурата води едва 127 разследвания за "корупционни" престъпления по високите и средните ешелони на властта. Част от тях никога няма да бъдат внесени в съда.

Екатерина Захариева обясни, че гражданите няма как да имат доверие в институциите, ако се показват само негативните неща в България. Тя изрази надежда разследващите бързо да стигнат до извършителя на покушението срещу бизнесмена Петър Христов.

"Разбира се, че не е приятно в началото на европредседателството, особено за човек, който не е имал съмнения, не е получавал заплахи. Без да съм любител на теорията на конспирацията, това е меко казано странно. За миналата година има почти 100-процентова разкриваемост на убийства, от всичките 95 са разкрити 94", подчерта тя.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?