Екатерина Захариева: Въпреки коронавируса проектите между България и Русия се развиват добре

Москва е обявила желание да "надгради" отношенията със София

Захариева и Лавров, сн. ЕПА, архива

"Въпреки кризата, проектите, които са важни за България и Русия, се развиват добре. "Балкански поток" се реализира по график. Планираме да го приключим до края на годината". Това е посочила външната министърка Екатерина Захариева в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщиха от МВнР.

Двамата са говорили по повод отменената заради пандемията визита на Лавров у нас. Той трябваше да посети страната на 27 април.

По-късно ТАСС съобщи, че Екатерина Захариева и Сергей Лавров са се разбрали да продължат да работят по договорно-правната уредба на статута на военните гробници и мемориали.

Захариева е заявила пред Лавров, че въпреки кризата двустранните проекти се развиват добре.

Той от своя страна е оценил политическия диалог между София и Москва като позитивен и е обявил желанието на Русия да бъде надграден, съобщиха от българското Външно министерство.

"Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно. Сигурен съм, че след като свърши тази криза, след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото миналата година", заявил Лавров.

България изгони руски дипломати заради шпионска дейност, но въпреки че Москва предприе традиционните огледални действия, реагира умерено.

Двамата министри са се договорили по дипломатически път да бъде разменен един от планираните за подписване по време на визитата на Сергей Лавров документи – протокол за размяна на ратификационни документи на Протокола за изменение на Договора за социална сигурност между България и Русия, съобщиха от МВнР.

"Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап като някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество", казала Екатерина Захариева.

Споделяне

Още от България