Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екимджиев: Докато гърмяха складовете, Цацаров и Гешев другаруваха с Юрий Чайка

41 коментара
Адв. Михаил Екимджиев

Докато руснаците са организирали тези атентати тук, Цацаров и Гешев топло другаруваха и обменяха с главния прокурор на Русия Юрий Чайка. Това казва правозащитникът Михаил Екимджиев в интервю за Mediapool. Според него него мълчаливия протест на прокурорите е организиран от Иван Гешев и има за цел да прикрие скандално бездействие на държавното обвинение по саботажите върху българските оръжейни предприятия.

Адв, Екимджиев, за какво свидетелства днешният мълчалив прокурорски протест срещу идеите за закриване на спецправосъдието?

Станахме свидетели на тъпо прокурорско куклено шоу, в което аз лично очаквах да видя Петьо Еврото, Осемте джуджета, Любена като Снежанка, но вместо това видях уплашени хора, прикрити под тогите си, без лица, без мнение, просто строени от техните началници. Вероятно точно те им бяха наредили да мълчат, за да не стане ясно как е организиран "спонтанният" им протест. Началникът всъщност е един – това е самият инструмент Господен Иван Гешев, както сам се определи. Впрочем само болен мозък, който си представя, че Бог може да върши неприлични и небогоугодни неща, може да си представи Гешев в тази роля. За него това е кризисна пиар акция, пускане на димка, която да замъгли истинския скандал. За повече от седем години българската прокуратура не е направила нищо, за да разследва поредица от руски атентати на територията на България. Едва когато чехите разкриха, че същите руски атентатори са извършили взривове там, от кумова срама българската прокуратура реши да обяви това като свое откритие. Докато руснаците са организирали тези атентати тук (друг е въпросът как прокуратурата може да е сигурна в това, без да е разследвала), г-н Цацаров и Гешев топло другаруваха и обменяха опит с помните ли кого? Точно така, с главния прокурор на Русия Юрий Чайка. Има поне две посещения на Цацаров и Гешев в Русия и поне едно на Чайка в България. Това става по същото време, когато гърмяха военните складове и заводи в България и по щастлива случайност няма убити българи.

Нека Гешев, вместо да строява джуджетата си, да даде обяснение пред българското общество какво са си говорили с руския главен прокурор и дали там няма някакви нечистоплътни договорки, злепоставящи националната ни сигурност. По същото време правителството на Борисов реализираше крупните руски политико-икономически проекта – АЕЦ "Белене" и даваше път на руския газов поток през България, платен с български пари.

Има ли връзка между работата на спецсъдилищата и нарушаването на човешките права в България?

Нека си припомним защо бяха създадени спецсъдилищата и КПКОНПИ. Знамето беше борбата с корупцията по високите етажи на властта. Затова ЕК и Венецианската комисия адмирираха тези идеи, защото по замисъл това трябваше да бъдат институции, които да разкриват голямата корупция, в най-корумпираната и бедна държава в ЕС. Какъв е резултатът 10 години по-късно? Нито една осъдителна присъда срещу лице от високите етажи на властта. Вместо това станахме свидетели на поредица от брутални показни процеси. Визирам делото срещу Десислава Иванчева и шоуто, което спретна Гешев в центъра на София. По делото срещу Баневи имаше брутална злоупотреба на прокуратурата с правомощието ѝ да издава европейски заповеди за арест. Баневи бяха задържани на 26 октомври 2018 година на летището в Ница с еднопосочен билет за завръщане в България и с уговорени часове за разпити пред разследващите. След това Николай Банев е държан две години и половина в ареста от спецсъда с аргумента, че той е бил задържан на летище в чужбина с европейска заповед за арест и заради това имало опасност да се укрие. По-късно стана ясно, че прокуратурата няма право да издава подобни европейски заповеди за арест и всички такива са незаконни.

Тези специализирани институции се превърнаха в бухалки за разчистване на политически и икономически сметки. Каква е идеята? Ако прокуратурата не може да докаже обвинението си, а това най-често се случва след такива показни процеси, първо обвиняемият бива държан в ареста в продължение на години. Неговата репутация, бизнес и здраве са съсипани. По-късно се стига до оправдателна присъда, но когато това се случи, топката се подхвърля към г-н Цацаров в КПКОНПИ. Накрая човек дори да е невинен, може да бъде "разкулачен". Специализираните съдилища и прокуратури трябва да бъдат закрити, защото за 10 години те доказаха неефективността си. А КПКОНПИ трябва да се превърне в орган, който наистина се бори с корупцията и отнема само онова имущество, за което има доказателства, че е придобито от престъпна дейност, а не имуществото на хора, които просто не са симпатични на г-н Цацаров и г-н Борисов. Разбира се, приоритетно е да бъде разкаран от там и Сотир Цацаров, който е доказал кучешката си лоялност към управляващите и готовността си да изпълнява всякакви "мокри" поръчки. Например в казуса "КТБ".

Спецсъдилищата може и да не доведат от присъди за корупция, но могат ли да доведат до присъди срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург?

Буквално всеки момент може да излезе решение по жалбата на Николай Банев, чието задържане над 2 години и половина вече може да се сравнява с това на Нелсън Мандела. Банев изкара Covid в някакъв лазарет в ареста без осигурено адекватно медицинско обслужване. Неговото задържане не само е превърнато в изтърпяване на неналожена от съда присъда. Това вече е проява на абсолютно забраненото от българската конституция и европейската конвенция нечовешко и унизително третиране. Пред съда в Страсбург има жалби и от Арабаджиеви, и от повечето жертви на брутални показни поръчкови арести, на които обръгнахме през последните години. Говоря за арести, защото присъди няма. Работата на тези прокуратури и стратегията на Гешев е хора да бъдат арестувани, опозорявани, разорявани и след това оправдавани. Но какво значение има дали си оправдан, след като за 10 години животът ти е бил съсипан, а бизнесът понякога откраднат, както е в случая с "Осемте джуджета", върху които мутри с тоги все още разпъват чадър.

Главният прокурор Иван Гешев веднъж каза, че просто няма как да извърши престъпление. В същото време някои от делата, за които говорите, са негова лична гордост. Има ли според вас основание за такава гордост?

Истинският прокурор би могъл да се гордее само с влезли в сила осъдителни присъди. Гешев се гордее с показни арести и с десетки сключени лично от него споразумения с корупционен привкус. Това е все едно хирург да се гордее, че е разрязал тялото ти, но не е изрязал тумора и не е зашил раната.

Това е позор за всяка правова държава, върховенството на закона и конституционализма. Ако някой ден има прокурор, който да го разследва Гешев, може да се окаже, че неговите действия отговарят на състав от Наказателния кодекс. Функционалният имунитет на магистратите ги пази само от техни актове и действия по служба. Но когато Гешев излиза и чете информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, това не е действие по служба. Това е злоупотреба със служебни правомощия и престъпление. Функционалният имунитет не дава защита срещу престъпления. Нарушението на презумпцията за невиновност и изнасянето на СРС-та са откровена патология и злоупотреба с власт. Това не са действия по служба, защото са извън служебните правомощия на главния прокурор. И затова, ако има кой да разследва, Гешев и Цацаров са дали достатъчно поводи да бъде ангажирана наказателната им отговорност.

Каква е разликата между протеста на съдиите през 2015 година и сегашния прокурорски протест?

И двата случая проформа са израз на един легитимен протест, но за хората, които са запознати с контекста е ясно, че съдиите протестираха срещу провалена от ГЕРБ и ДПС съдебна реформа. Тази реформа имаше за цел да освободи поне съдилищата от политическото влияние, прокарвано през парламентарната квота във Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Този протест беше в сърцевината си за честта на професията, за независимостта на съдебната власт. Тогава съдиите не бяха организирани отгоре, защото върху тях не се упражнява централизирана власт. Те протестираха за принципи, за професионални каузи и идеали. Сега сред протестиращите се отличават и мутри в тоги. За съжаление, това не са само "Осемте джуджета". Много повече са и не са само джуджета, защото в "дълбоката" ни прокуратура катеренето в йерархията често върви с увеличаване на мащаба и организираността на корупцията. Да сте чули през последните 30 години за прокурор, осъден за корупция? Аз не се сещам? Затова сега организаторите на прокурорския протест се борят за запазване на застрашените си корупционни хранилки, свързани с несменяемостта им и със системно изнасилваната от тях „независимост“.

След като главният прокурор и толкова недосегаем и политически обвързан, по вашите думи, защо той през последните 7 месеца мълчи?

Защото се страхува и защото видя какво се случи, когато някой му беше указал, че трябва да "тече" по всички информационни канали. Накрая се отече в канала с мръсната вода. Явно му е обещана недосегаемост и комфорт, на каквито се радваше г-н Цацаров. Благодарение на собствената си глупост и суета, които си позволи да афишира чрез атаката на президентството, Гешев на живо показа какви са реалните опасности от недосегаемостта му. Г-н Цацаров, въпреки огромния му принос към окопаването на задкулисието, имаше някакви задръжки и чувство за мяра. Той е цар на задкулисието, имитацията и привидността. В случая с Гешев на този пост бе поставен един напълно непригоден човек, както бе през 2013 година с избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Така задкулисните стратези си вкараха автогол, защото кошмарите на хората бяха надминати от реалните действия на прокуратурата, ръководена от откровен юридически примат, от срама, който юридическата общност изпита виждайки бруталността, с която се мачкаха законите и конституцията. Всички разумни хора наистина си дадоха сметка за огромните морални и юридически погроми, които човек с такъв профил, поставен на това място може да нанесе. Така много хора по трудния начин разбраха защо е необходима реформа в прокуратурата, а ефектът от "явлението" Гешев, както и при изчадието на д-р Франкенщайн, се стовари върху кукловодите на "дълбоката" държава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #41
  Отговор на коментар #38

  Приятелю , забелязваш ли почерка на трол/ката - те са като от калъп вадени. Модел ала дс!! И тая е силно информирана , също като антончо-Рудолф - “начетени” и ЕнтелЕгентни! И двамата пазят в”личните” си архиви , дори бележчици от времето на Иван Костов. И да не си помислиш , че някой от библиотекарския им предоставя “достоверна” и “неманипулирана” информация ?! Не-е-е - те самите .... , защото са изключително любознателни :)

 2. Филка Русофилка
  #40

  Aкo 2003 Cимeoн бeшe пpoявил нepeшитeлнocт кaтo Кocтoв зa Иpaк, щяxмe 2004 дa ce paзминeм c НAТO и дa чaкaмe Мaкeдoния или Cъpбия.:)
  Нa 23.1.2003 Кocтoв излeзe в гaзпpoмcкия „Ceгa” c aнaлизa „Иpaк, нaциoнaлнaтa cигуpнocт и бългapcкитe интepecи” и извoдa: „Oт 6-тe вapиaнтa нa cцeнapиитe caмo 2 ca дoбpи зa Бългapия, нo вepoятнocтитe дa ce cлучaт ca мнoгo мaлки. Ocтaнaлитe 4 ca или oпacни, или пpocтo лoши, кaтo пpи тoвa ca мнoгo вepoятни”. Юлиaн Пoпoв oт Лoндoн пуcнa capкacтичeн кoнтpa-aнaлиз „Пoзициятa

 3. Филка Русофилка
  #39
  Отговор на коментар #38

  1. C клeвeтничecкия cи мaнтaлитeт нa дъpти ДC-дoнocници щe ви изxвъpлят oт EНП. Aндpeй Нoвaкoв кaзa, чe ГEPБ и CДC ca пoиcкaли EНП дa изгoни ДCБ зa cъучacтиe c мутpи и кoмуниcти в дъpжaвeн мeтeж; 2. Цapят cи публикувa дocиeтo пpeди 15 гoд. в цялa книгa и я пуcнa зaeднo c вecтницитe; 3. Пpoчeти изcлeдвaнeтo нa Xpиcтo Xpиcтoв зa Ceкpeтнoтo aктивнo мepoпpиятиe нa ДC зa oткpaдвaнe apxивa нa Cимeoн и цap Фepдинaнд, pъкoвoдeнo oт cт.-лeйт. oт ДC Плaмeн Митeв - пpoфecop иcтopик в CУ. ДC - филиaл нa КГБ - щялa дa кpaдe apxивa нa „aгeнтa нa КГБ“, a тoй пък гo cкpил в Инcтитутa „Xувъp“ в CAЩ. :)

 4. Отбелязвам
  #38
  Отговор на коментар #35

  Филке, ти от Руското шпионско гнездо в София ли пишеш или директно от МАсква? Любезная, в НАТО и ЕС ни вкара Иван Костов с отказа си като Премиер да пусне да прелетят над българска територия РУСКИ ВРАЖЕСКИ САМОЛЕТИ ЗА СЪРБИЯ. И затова сме в НАТО и ЕС. Колкото до Царят ти - досието му в ДС е било две стаи папки до 1975. Тогава прави такива дългове на рулетка в Монте Карло /всеки може да ги види/, че отива на екскурзия до Москва, там се продава и предава. КГБ му плаща борчовете там и взима от ДС София двете стаи с досието на Симеон и забранява на София да се занивава със Него.От тогава - есента на 1975 - Симеон е руска маша. Това ще ти го кажат и в Комисията по досиетата.

 5. Nikola Nikolov
  #37
  Отговор на коментар #35

  Още по-симпатична манипулация , другарко , но по-нефелна от предишната. И тази е предназначена за кухоглави. Нормалните човеци помнят КОЙ доведе мошенника от Мадрид - дс-ченгето бригадир и дс-мутрафоните от мултигруп. Доведоха го , за да се отърват от омразния ви ИВАН КОСТОВ ! Бяха се хванали за квадратните си , комуноидни глави от него - съсипваше им групировките (в и с , с и к , т и м ...) , че , на всичко отгоре , се противопостави на намеренията на любимите ви руШнЯци да вилнеят на Балканите.Най-лошият

 6. Nikola Nikolov
  #36
  Отговор на коментар #33

  Симпатична манипулация , другарко. Само гдето е предназначена за “мъдрите” юнаци.Нормалните човеци , обаче , знаят кой е антончо тодоров - законспирираният дс-агент РУДОЛФ , на когото и първолаците не хващат вяра. Достатъчно е да се прочете ПАСКВИЛЪТ МУ ЗА ИВАН КОСТОВ , в който пасквил НЯМА НИТО ЕДИН ФАКТ , УЛИЧАВАЩ ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРИН - НИТО ЕДИН !!!

 7. Филка Русофилка
  #35
  Отговор на коментар #34

  Aкo нe бeшe Цapят ти дa тe нaтикa в НAТO и в EC - в пocлeдния мoмeнт, пpeди дa cпpe paзшиpявaнeтo зa 10 гoдини, и пpи шиpeщия ce у нac пoлитичecки инфaнтилизъм, пo-cкopo зa дocтa вpeмe щeшe дa бъдeш oткъcнaт oт тяx. Дoбpe чe e мъдpaтa ни 2 xилядигoдишнa Цъpквa, тa дa пoмeнe кoйтo тpябвa нa Вxoдa Гocпoдeн !

 8. Отбелязвам
  #34

  Двама са българите, които през III българска държава са успяли да откъснат България от ненаситна Русия - Стефан Стамболов и Иван Костов. Вторият път - окончателно. Затова русофилките лъжат като джебчийки от махалата. Хайде в Русия с добро! Багажчето и влака за Москва! И първо да нацелувате мършата на Ленин!

 9. Филка Русофилка
  #33

  Нo peднo e дa дoпуcнeм, чe и Ивaн Кocтoв e пpилoжил вoeннaтa xитpocт нa цap Тeлepиг, и гл. пpoкуpopи Цaцapoв и Гeшeв. Зaкaчвaйки нaд бюpoтo cи пopтpeтa нa пpeмиepa Тoдop Буpмoв, пoлучaвaл 13 гoд. пo тaeн дoгoвop c Aзиaтcкия дeпapтaмeнт пo 40000 зл.фp. гoдишнo, зa дa opгaнизиpa pуcкитe зулумлуци в Бългapия, Кocтoв e пoдлъгaл вpaгa, чe e нeгoв чoвeк. И cлeд cтaтия в „Дeмoкpaция“ 2000 г. нa Aнтoн Тoдopoв, чe Бългapия гъмжи oт pуcки шpиoни, Кocтoв ce peши дa изгoни 3 бpoйки мapт 2001. Инaчe кaк ce cтaвa пpeмиep в дъpжaвa cъc cтoтици xиляди кoмунoиди, щaтни и вoлнoнaeбни чeнгeтa-дoнocници?

 10. Филка Русофилка
  #32

  Aми, aкo Цaцapoв и Гeшeв нe бяxa пoдлъгaли Чaйкaтa, - Кoй щeшe дa гoни pуcкитe мутpo-oлигapcки, плaщaщи „пpoтecтъpcкитe“ мeтeжи; - Кoй щeшe дa гoни pуcкитe шпиoни-тepopиcти; - Кoй щeшe дa гoни Peшeтникoвия xибpидeнт и пpoч.? Eкимджиeв нe e ли учил зa вoeннaтa xитpocт нa цap Тeлepиг, кoйтo пoдлъгaл pимcкият импepaтop в Цapигpaд дa му издaдe шпиoнитe cи, излoвил ги и ги нaкaзaл пo тoгaвaшнoтo eвpoпeйcкo зaкoнoдaтeлcтвo? Или и тoй e чeл caмo „Винeту“ кaтo Кocтoв, кoйтo cи бeшe зaкaчил нaд бюpoтo пopтpeтa нa въpлия pуcoфил и плaтeн нaциoнaлeн пpeдaтeл Тoдop Буpмoв?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.