Екип на БНТ и енориаши на Руската църква отрязани от достъп до патриарх Кирил

Екип на предаването на БНТ "Вяра и общество" и двама енориаши на Руската църква у нас не бяха допуснати при руския патриарх Кирил при посещението му в Руската църква в София в неделя, съобщи държавната телевизия.

Телевизионният екип бил спрян заради излъчен преди два месеца репортаж, разказващ за "безобразията на руския църковен представител у нас - игумен Филип Василцев". Вратите на храма пък били хлопнати от българските служби за сигурност по заръка на руските охранители пред енориашите проф. Калин Янакиев и главен асистент Атанас Славов, които изпратиха молба до патриарх Кирил да отзове игумен Василцев от София, се посочва в репортажа.

 

Йеромонах Зотик Гаевски, секретар на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в София, обаче заявява, че "храмът просто не побира всички енориаши".

 

"Тук се извършва дискриминация на български граждани от страна на един самозабравил се руски духовник, руски чиновник, нова руска църковна номенклатура. Който очевидно се бои от това, в храма му да се черкува интелигенция", обяви професор Калин Янакиев.

 

"Това, което е по-притеснително, е, че това се превръща в тенденция - разделението, отчуждението, недопускането на определени миряни", заяви главен асистент Атанас Славов.

 

Енориашът Ангел Трангьозов заявява в репортажа на БНТ, че е чул разговора на един от охранителите, който говорел по мобилния си телефон на руски и казал: Все прошло хорошо за ето благодарение Шаренковой и батюшка Филип, Горан Благоев пришел - мы его не пропустили. (Всичко мина добре благодарение на Шаренкова и отец Филип, Горан Благоев дойде, но не го пуснахме - бел. преводач).

 

Светлана Шаренкова е председателка на Форум "България-Русия", зам.-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса.

 

Горан Благоев е журналистът на БНТ, излъчил репортажа за игумен Филип Василцев.

 

Йеромонах Зотик Гаевски обясни и във вторник пред БНР, че не е имало забрана за влизане на тримата спрени на входа, а "народ се събрал много, много голям, не са успели всички да влязат в храма". По думите му дори посланикът на Молдова не успял да влезе в църквата.

 

Според Гаевски спрените си опитвали да влязат от задния вход на Руската църква и били помолени да минат през официалния вход, а специално екипът на предаването "Вяра и общество" не бил допуснат, тъй като в храма вече била разположена камера на БНТ.

 

"Аз лично се погрижих тя да има много добро място, камерата и един журналист. Разберете, че не могат всичките камери да влязат в църквата. Достатъчно е една камера, защо трябва да бъдат две камери", обясни йеромонахът. По думите му правилата за достъп до църквата са били определени от отец Филип Василцев, но дисциплината на мероприятието е била на ниско ниво.

 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?