Екип учени от Франкфурт е открил слабата точка на новия коронавирус

Иван Дикич

Директорът на Института по биохимия във Франкфурт, хърватският учен Иван Дикич, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на новия коронавирус, която би позволила двойна терапевтична стратегия - спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, съобщава хърватският вестник "Ютарни лист". Вестникът се позовава на интервю на учения за хърватската "Нова телевизия".

Тази концепция и тази нова идея никой не е тествал досега. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор, казва Дикич.

Той добавя, че това откритие е голяма стъпка към намирането на лекарство, тъй като, по думите му, не можем да успеем да лекуваме Covid-19, ако не знаем нищо за него.

Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.

Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус, заявява Дикич пред хърватската телевизия.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на коронавируса, а не лекарство. След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия е било установено къде е слаб вирусът.

За това начинание Дикич написа в своя профил в Туитър, че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия. Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йорк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

"Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси", подчертава Дикич.

В изявлението на института във Франкфурт се посочва, че става дума за PLpro – необходим за разпространението на новия коронавирус ензим и негово потенциално слабо място.

PLpro е необходим за обработката на вирусни полипептиди и за сглобяването на нови вирусни частици в човешките клетки. Освен това SARS-CoV-2 използва този ензим, за да облекчи антивирусния имунен отговор, който помага на вируса да настрои имунната система на гостоприемника в своя полза. По този начин вирусът се размножава и разпространява лесно.

Учените открили, че инхибирането на PLpro блокира разпространението на вируса и повишава антивирусния имунитет в епителните клетки на човека, които са основната входна точка на патогена.

Споделяне

Още от Коронавирус