Екипът на Доналд Тръмп обмисля ускорен строеж на стена по границата с Мексико

Екипът на Доналд Тръмп обмисля ускорен строеж на стена по границата с Мексико

Държавният секретар на щата Канзас Крис Кобак, който е автор на сурови антиимиграционни закони и твърди, че е съветник на избрания за президент Доналд Тръмп, заяви, че новото правителство бързо може да пристъпи към строеж на стена по границата с Мексико, без да иска съгласието на Конгреса, предаде Ройтерс.

Републиканецът Кобак е участвал в писането на сурови антиимигрантски закони в щата Аризона и на други места и според медийни съобщения е член на екипа на Тръмп, подготвящ прехода на властта. Той заяви в интервю, че политическите съветници на Тръмп ще му предложат да бъде възстановена регистрацията на имигрантите от мюсюлмански държави.
Кобак каза, че през последните два-три месеца редовно е участвал в дискусии с десетина съветници на Тръмп по имиграционната политика, посочва Ройтерс.

Самият Тръмп е заявявал неведнъж в предизборната кампания, че според него мюсюлманите, влизащи в САЩ, трябва да бъдат подлагани на най-обстойна проверка, за да бъде защитена националната сигурност. За тази цел групата съветници по имиграционната политика може би ще препоръчат възстановяване на националния регистър на имигрантите и гостите, влизащи с визи в САЩ от страни, където действат екстремистки групировки.

Като служител в министерството на правосъдието при републиканския президент Джордж Буш-син, Кобак бе в екипа, съставил програмата, наречена "Система на националната сигурност за регистриране на влизания и излизания" след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. По силата на тази програма хора от "високо рискови" страни бяха подлагани на разпити и им бяха взимани пръстови отпечатъци при влизане в САЩ. Някои живеещи в САЩ мъже над 16 години без американско гражданство, произхождащи от високо рискови страни, бяха задължавани да се регистрират лично в правителствени офиси и да се явяват периодично на проверки. Тази програма бе отменена през 2011 г., след като министерството на вътрешната сигурност прецени, че е излишна и след критики на правозащитни групи, че нейна мишена са имигранти от страни с предимно мюсюлманско население.

Кобак каза също, че съветниците на Тръмп по имиграционната политика проучват по какъв начин министерството на вътрешната сигурност може да ускори строежа на стена по границата със средства от сегашния бюджет, без да иска съгласието на Конгреса. Макар че Републиканската партия на Тръмп има мнозинство и в двете камари, нейни представители може да възразят срещу пренасочването на средства за това министерство за строеж на стената, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят