Екипи на ЧЕЗ нападнати от крадци на ток

Крадци на ток са нападнали служители на снабдителя с ток на Западна България ЧЕЗ при извършвана от екипите на компанията проверка за неправомерно ползване на електроенергия, съобщиха от доставчика в четвъртък. Представителите на енергодружеството са били атакувани, въпреки че с тях е имало и полицейски служители.

От ЧЕЗ съобщиха за две проверки във Врачанска област. Само при едната от тях - на 15 март в Бяла Слатина за три часа, от проверени 86 обекта са били установени 58 нарушения, за които бяха съставени констативни протоколи. Подобна проверка е била планирана за 8 март и в Козлодуй, но се наложило да бъде спряна заради нападението от неправомерно ползващи електроенергия граждани.

През миналата година компанията е установила над 3800 случая за кражба на електроенергия, което нанесло щети за близо 6.8 млн. лева. През миналата година компанията е дотаксувала малко над 20 млн. киловатчаса на приблизителна стойност 3.4 млн. лева. По оценки на ЧЕЗ обаче реалните щети са двойно по-големи. Разликата се дължи на факта, че при установяване на нарушение компанията може да изиска плащане за максимум 3 месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

"През 2011 г. щетите от кражби на електроенергия се равняват на близо 5% от обема на одобрената ни инвестиционна програма. Тези средства можеха да се вложат в подобряване на обслужването за потребителите. Трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност. Призоваваме нашите клиенти, които са свидетели на нерегламентирана консумация, да подават сигнали в полицията", заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?