Екипи на кабинета и на Световната банка подготвят третия заем по PAL

Екипи на правителството и на Световната банка работят по подготовката на третия програмен заем за преструктуриране PAL 3, по който страната ни ще получи 150 млн.долара. Със средствата ще се продължат структурните реформи чрез развитие на човешките ресурси и подобряване на социалните услуги, съобщи правителственият пресцентър след среща на премиера Симеон Сакскобургготски и директора на Световната банка за България Ананд Сет.

В момента Световната банка работи по програмата си за подпомагане на страната ни, която предвижда финансиране до 750 млн. долара за периода 2002-2005 г. Тя включва три програмни заема за преструктуриране PAL на обща стойност 450 млн. долара и серия от инвестиционни проекти за 300 млн. долара.

Първият заем PAL 1, на стойност 150 млн. долара, е насочен към подобряване на стопанския климат, преструктуриране на инфраструктурните сектори и усъвършенстване на финансовата система. PAL 2, който бе подписан през юни т.г., се концентрира върху необходимите реформи за подобряване на управлението на публичния сектор в страната.

Основните цели на програма PAL са постигане на средногодишен ръст от 4.5 - 5 % през периода, намаляване на безработицата от 18.1 % през 2001 г. на 12-14 на сто през 2005 г. и постигане на значителен напредък в процеса на присъединяване към ЕС.

Според съобщението от "Дондуков"1, Световната банка оценява високо последователната политика на правителството за висок икономически растеж, финансова стабилност и продължаване на реформите в страната. От правителствения пресцентър информират, че България е постигнала значителен напредък в реализирането на целите по програмния заем на банката, като е подобрила капацитета на държавната администрация, усъвършенствала е предоставянето на услуги, предприела е мерки за намаляване на корупцията.

От присъединяването на България към Световната банка през 1990 г., с подкрепата на банката в страната са реализирани 34 проекта на обща стойност 1.971 млрд. долара. Те включват 12 заема за преструктуриране за 1.201 млрд. долара, 19 инвестиционни проекта за 751 млн. долара, две субсидии от Глобалния екологичен фонд за 17.4 млн. долара и една субсидия от Прототипния въглероден фонд за 2 млн. долара.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?