Екипите на ОЗХО влязоха в Дума

Западът обвини Русия, че може да манипулира доказателства за химическата атака

Сн. ЕПА/БГНЕС

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в сряда ще получи достъп до мястото на химическата атака в сирийския град Дума, съобщи Русия във вторник. Сирийски държавни медии междувременно съобщиха, че инспекторите вече са влезли в града, но това все още не е потвърдено от ОЗХО.

Екипът на ОЗОХ пристигна в Дамаск още в събота, но не му бе позволено да влезе в намиращия се недалеч град Дума заради "проблеми със сигурността", изтъкнати от Русия.

САЩ, Франция и други западни сили обвиниха сирийското правителство и съюзника му Русия в умишлено забавяне на мисията на ОЗХО и изразиха опасения, че мястото на предполагаемата химическа атака, осъществена на 7 април, може да бъде манипулирано от руските военни и силите на сирийския режим, които междувременно завзеха Дума.

В дните след обгазяването на града, който бе последна крепост на опозицията на сирийския режим в този район, той мина под контрола на руските сили и сирийското правителство, което дори се похвали, че е провело "прочистване" там.

На 14 април рано сутринта САЩ, Великобритания и Франция предприеха въздушни удари срещу три обекта в Сирия, целящи да унищожат съоръжения с химическо оръжие на режима на Башар Асад.

Сирийското правителство и Москва твърдят, че мотивите на западните сили са изфабрикувани, тъй като химическа атака не е имало. В същото време не допускат в Дума инспекторите на ОЗОХ, които биха могли да установят какво се е случило.

Опозиционни активисти, медицински организации и спасителни работници заявиха, че над 40 души са били убити, когато самолет е хвърлил варелни бомби, пълни с токсични химикали, върху град Дума, който тогава бе контролиран от бунтовническите сили.

Русия твърди, че видеата и снимките от химическата атака са били фалшифицирани от британското разузнаване.

Въз основа на информация от открити източници и от разузнавателните си служби, САЩ, Великобритания и Франция изразиха увереност, че е използван хлорин, а вероятно и нервнопаралитично вещество.

Генералният директор на ОЗХО Ахмет Узумджу съобщи в понеделник, че Русия и Сирия са се позовали на все още нерешени въпроси със сигурността на инспекторите, което не позволява те да бъдат допуснати в Дума.

В понеделник група журналисти, много от които одобрявани от Москва, бяха заведени в Дума, съобщи британският в. "Гардиън". Всички те предадоха от там, че или не е имало химическа атака или че пострадалите са били подведени от неправителствата организация "Бели каски", които са объркали задушаващия ефект, предизвикан от прашните облаци, с този от отровни химикали.

Игор Кирилов, ръководител на руската служба за радиологична, биологична и химическа защита, заяви пред журналистите, че пътищата все още се разчистват от мини и отломки, след което ще бъдат тествани от службите на ООН във вторник.

Сряда е денят, в който ние планираме да пристигнат експертите на ОЗХО, каза Кирилов на пресконференция в руското посолство в Хага.

По-рано руският зам.-външен министър Сергей Рябков заяви, че инспекторите на ОЗХО няма да бъдат допуснати в Дума, докато не им бъде издадено съответното разрешение от ООН. Той каза, че мисията не е получила одобрението на Департамента за сигурност и безопасност на ООН.

ООН обаче отрече инспекторите да чакат такова разрешение. Пристигайки през почивните дни в Сирия, вместо да заминат за Дума, инспекторите бяха откарани на тричасова среща със сирийския зам.-външен министър Фейсал Мекдад, в присъствието на руски представители по сигурността.

На инспекторите било предложено да интервюират 22-ма човека, които според сирийските и руските власти са били на мястото на атаката в Дума, като въпросните хора да бъдат докарани и интервюирани в Дамаск.

Ако екипът на ОЗХО успее все пак да влезе в сряда в Дума, вече ще са минали 11 дни от атаката. Очаква се инспекторите да вземат проби от почвата и други места, които да им помогнат да идентифицират какви химикали може да са били използвани.

Американският посланик в ОЗХО Кенет Уорт заяви пред изпълнителния съвет на организацията в понеделник, че има съмнения, че руските сили са прочиствали мястото, след като бунтовниците са били евакуирани миналата седмица. Нашите опасения са, че те може да са манипулирали мястото с цел да попречат на усилията на мисията ОЗХО по установяване на фактите с цел провеждане на ефективно разследване, допълни Уорд, цитиран от Ройтрес.

Френският външен министър също заяви, че е твърде вероятно доказателствата за химическото нападение в Сирия да са изчезнали. От съществена важност е на инспекторите да бъде даден пълен достъп, допълни той.

Външният министър на Русия каза преди ден пред Би Би Си, че "гарантира, че Русия не е променяла нищо на място".

Сирийското правителство отрича въобще някога да е използвало химическо оръжие.

Експерти на ООН и на ОЗХО обаче официално потвърдиха, че правителството на Асад е отговорно за четири химически атаки по време на гражданската война, включително нападението с газ зарин през април 2017 г. в контролирания тогава от опозицията град Хан Шейхун.

Кореспондент на американската телевизия Си Би ЕС е успял да влезе преди ден в Дума и е говорил с жители на сгради, където се твърди, че са намерени поне 30 тела на загинали от атаката.

"Изведнъж около нас се разпръсна газ. Не можехме да дишаме, миришеше на хлор", казва един мъж.

Друг човек, който твърди, че много хора от семейството му са били убити, показа на телевизионния екип жълт контейнер от сгъстен газ, който явно е пробил дупка в покрива на сградата. Контейнерът прилича на други подобни, които се появиха на снимки, разпространени веднага след газовата атака.

Какво се е случило в Дума

В деня на предполагаемото химическото нападение градът все още беше последният в района на Източна Гута под контрола на бунтовниците. Хиляди хора са се укривали по мазетата по време на бомбардировките на правителствените сили, когато две бомби, пълни с химикали, са били пуснати последователно с няколко часа разлика на две различни места, разказват свидетели.

Световната здравна организация заяви, че според данни на нейни медицински партньори в Дума, около 500 пациенти са потърсили помощ в здравни заведения, като са проявявали признаци и симптоми, които се проявяват при въздействие на токсични химикали.

Съобщено бе, че над 70 човека, които са се укривали по мазетата, са убити, като 43-ма от тях са свързани със симптоми, които се появяват при въздействие на силно токсични химикали, обяви СЗО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят