Еклектичен танц на майката гостува на ONE DANCE WEEK в Пловдив

Един от най-обсъжданите европейски танцови спектакли на годината ще гостува в Пловдив и ще е сред най-силните акценти в юбилейната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK. Това съобщи организаторът на феста – фондация ЕДНО за култура и изкуства, която работи заедно с Фондация "Америка за България", в подкрепа на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

На 14 октомври гостите на феста ще могат да видят спектакъла "Майка", който след "Баща" от 2014 г., е втората част от семейната трилогия на белгийската танцова компания Peeping Tom. Разказът предстои да бъде завършен с бъдещия спектакъл "Деца".

Пърформансът "Майка" получи възторжени отзиви по света, а сега и жителите и гостите на Пловдив ще бъдат разтърсена от мощния му заряд, обещават организаторите.

Представлението събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти. Според престижното GB Opera “Танцовият театър на Peeping Tom е много оригинален и уникален“, посочват от фондация ЕДНО.

От уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената ѝ несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката. Действието се развива на фона на привидно познат декор – музей, родилно отделение, студио.

Замислен като откровение на хореографа и един от основателите и артистичните директори на трупата Габриела Каризо за смъртта на нейната майка, впоследствие спектакълът се обогатява през гледната точка на всички изпълнители. Личните спомени на екипа изграждат матрицата на представлението и отключват смущаващи размисли за това да бъдеш жена, родител и майка.

Peeping Tom вече 17 години е емблема за хиперреалистична танцувална естетика, разположена в конкретно пространство – декор на градина, всекидневна, мазе, жилищен контейнер на фона на снежен хълм… Изглежда познато, но всъщност сцената е нестабилна вселена, която се противи на логиката на времето и пространството. В основата на всички продукции на компанията стои човекът, с неговите състояния, болки и радости, с неговата мрачна страна, която си струва да бъде осветена.

Танцовият театър на белгийската трупа е личен, динамичен и докосващ като редом с експресивния език на движение и изразяване на сцената, артистите използват техники от киното и звукови ефекти, записани в реално време, докато текат спектаклите.

Компанията е носител на редица международни награди, сред които приз за най-добър танцов спектакъл във Франция за “Le Salon” (2005), награда “Mont Blanc” за млади режисьори на фестивала в Залцбург (2007), Patrons Circle Award от Международния фестивал на изкуствата в Мелбърн и отличия от други държави. Спектакълът "32 rue Vandenbranden” спечели престижната британска награда Olivier Award (2015) за най-добро танцово представление, а “Vader/ Баща“ надделя в същата категория на международен конкурс в Барселона.

Спектакълът ще се състои на 14 октомври от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов“ в Пловдив. Билетите за "Майка" са на цена от 10, 15 и 20 лв., но ONE DANCE WEEK предлага и фестивален билет на стойност 45 лв. Бройката е ограничена, а след 31 август цената ще стане 55 лв., напомнят организаторите.

Ще има подарък при заплащане на билет epaygo.bg от проявата с банкова карта Виза (Visa). Платежната система е генерален спонсор на фестивала.

Юбилейното 10-то издание на FME DANCE WEEK започва на 23 септември в Дома на културата "Борис Христов“ в Пловдив/ и ще продължи до 15 октомври. В рамките на фестивала зрителите ще видят съвремието като дует на човек и робот от Тайван, революция по африкански, битката със съдбата през историята на Мохамед Али и още завладяващи спектакли, вплели нишки към самите тях.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?