Екоактивисти: БСП и ДПС ще махат неудобни шефове на природни паркове

Екоактивисти: БСП и ДПС ще махат неудобни шефове на природни паркове

Екологични сдружения се канят да блокират движението в района на паметника на Патриарх Евтимий в столицата, известен като Попа, в петък след 17 часа, заради информация, че се готвят уволненията на директорите на три природни парка – Витоша, Странджа и Врачански Балкан.

Пред Mediapool природозащитници заявиха, че директорът на Държавна агенция по горите, на чието подчинение са дирекциите на природните паркове, Стефан Юруков е издал и подписал заповеди за уволнение на Тома Белев (ПП "Витоша"), Стефан Златаров (ПП "Странджа") и Николай Ненчев (ПП "Врачански Балкан"), но те все още не са им предадени и затова не са влезли в действие.

"Ето че напъните на мафията да превземе вече не един,а 3 парка и да застроят дробовете ни с бетоните си, след множество пожари, целящи само и единствено "освобождаването" на терени за строеж, се активизираха с надеждата, че сме сломени и забравили онова, в което вярваме", се казва в съобщение на екоорганизациите.

Според тях, това са единствените директори на природни паркове, които не допускат инвеститори да унищожават природата в планинските райони, а уволнението им е резултат от натиска на кметове от ДПС и БСП.

На 24 февруари т.г. без сериозен повод била издадена заповедта на Тома Белев , който е и председател на Асоциацията на природните паркове в България. Белев каза пред Medaipool, че е в болнични до понеделник и не е запознат дали има такова разпореждане.

Той твърдо се противопостави преди време на инвестиционните намерения за мащабно строителство в парк "Витоша" на площ над 200 хектара.

За оставката на Ненчев настоявали среди, свързани с ДПС, твърди Асен Йорданов, член на Управителния съвет на Българската антикорупционна коалиция.

Случаят със замисляното застрояване на "Странджа" нашумя след публикации в медиите за незаконна разпродажба на стотици хектари от Държавния поземлен фонд на частни фирми от кръгове близки до ДПС.

През последните години в Странджа се провежда поголовна сеч на вековни гори, а дървесината се изнася през бургаското пристанище, твърди Йорданов, цитиран от БГНЕС..

По думите му, отстраняването на Златаров е по искане на червените кметове на Малко Търново и Царево, Иван Иванов и Петко Арнаудов, които искат да извадят от територията на парка хиляди декари, за да бъдат застроени. Основна част от тези територии са по българското крайбрежие, между Царево и Резово.

Миналата година заради инвестиционнен натиск, ВАС отмени статута на природен парк "Странджа", което породи международен скандал. След протест на български и европейски природозащитни организации, парламентът се принуди да отмени решението на ВАС.

Чрез отстраняването на неудобните директори на природните паркове се дава сигнал за тоталното им разграбване в периода до края на мандата на тройната коалиция, твърди Асен Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?