Екоактивисти саботирали решаването на проблема с бездомните кучета

Ектоорганизации саботирали решаването на проблема с бездомните кучета. Това стана ясно от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на председателя на комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева в отговор на обвиненията на неправителствени организации, че София се върти в омагьосан кръг при решаването на проблема, за който са пръснати милиони левове.

Няма да се поддам на натиск и на това, че някои от екоорганизациите се опитват да използват ситуацията – очаквам подкрепата на медиите и обществото, каза Фандъкова. По думите ѝ “докато има организации, които печелят от тази дейност, трудно можем да си свършим работата”. Според Фандъкова вече дори имало провокации. Столичният кмет разказа, че сутринта в детска градина е било подхвърлено семейство малки кученца. “Това е желание сега да се закарат тези кучета и да се докаже, че там работят някакви мародери”, каза Фандъкова.

Представители на неправителствени организации се опитват да възпрепятстват залавянето на бездомни кучета в кв. “Малинова долина", където миналата седмица беше разкъсан възрастен мъж, заяви Лорита Радева по Дарик радио. До момента от глутницата от над 30 кучета, които нападнаха проф. Ботьо Тачков са заловени 14, по данни на общинското предприятие “Екоравновесие”.

Променят закони заради бездомните кучета

Столична община и “Атака” ще предложат промени в Закона за защита на животните, за да се реши проблемът.

Предложенията на Столична община са свързани с текстовете, които дават права на надзорниците и осиновителите на бездомни кучета, каза Фандъкова. Според нея не може един човек да надзирава по 60 бездомни кучета и да не носи никаква отговорност, ако те нападнат човек.

"Атака" пък иска да се разреши умъртвяването на бездомни кучета, които нападат хора. За целта в Закона за защита на животните ще се запише, че за жестокост към животните не се смятат действия за самозащита и предотвратяване на нападение от безстопанствени животни, както и умъртвяване на животни, причинили телесна повреда на човек.

"Атака" иска още бездомните кучета да се прибират в приют, а не да се връщат обратно на улицата след кастрация, и ако в определен срок не бъдат потърсени от собственик, да се евтаназират.

Искат оставки, но не ги дават

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров поиска оставката на Фандъкова. Тя обаче вече заяви, че не вижда за какво да я подава, пък и никога не е обещавала да реши проблема с бездомните кучета, защото си дава ясна сметка, че той е един от най-сложните.

Природозащитниците пък поискаха оставка да даде заместничката ѝ Мария Бояджийска, в чийто ресор са бездомните кучета. Столичният кмет обаче защити подчинената си и посочи, че разчита на нейната компетентност.

Задачата на Бояджийска е да дава решения, които да влязат в нормативните документи и да упражнява контрол и тя се справя добре, каза столичният кмет. Тя допълни, че именно заради упражнения от Бояджийска контрол са сменени двама директори на общинското предприятие “Екоравновесие”, което отговаря за решаването на проблема с бездомните кучета.

Според Фандъкова "милионите" на "Екоравновесие" са всъщност малко над 800 хиляди лева, които се дават годишно за издръжка на общинското предприятие.

Столичният кмет отново повтори, че готова да даде на всяка неправителствена организация терен, на който да направят приют за кучата и да се грижат за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?