Екоактивисти се обявиха за възстановяване на резерват край плаж "Корал"

Екоактивисти се обявиха за възстановяване на резерват край плаж "Корал"

Асоциацията на парковете в България, сдружение "Зелени адвокати" и фирма "Райд екстрийм" заявиха в четвъртък, че ще поемат инициативата за възстановяване на защитената местност "Блатно кокиче" в непосредствена близост до плаж "Корал". В същото време кметът на Царево Петко Арнаудов каза, че успехът на това усилие би представлявал "огромна грешка".

На специална пресконференция природозащитници прожектираха кадри, които удостоверяват, че в близост до плажа има значителна популация от защитения вид блатно кокиче. Кадрите са заснети през април и май 2010 година.

Преди седем година на площ от 5 декара на същото място е имало резерват, който е защитавал популацията на блатното кокиче. През 2003 г. е заличен от тогавашния екоминистър Долорес Арсенова (НДСВ). Решението ѝ е базирано на становището на екоинспекцията в Бургас, която след две проверки на място установява, че блатното кокиче е непоправимо изчезнало.

Това дава възможност на Община Царево и кмета Петко Арнаудов (БСП) да продаде 130 дка земя, в която влиза и територията на вече бившия резерват, на фирма "Витатур инвест" за изграждане на курортно селище. Продажната цена е 7 долара на квадрат (общо 1.01 млн. долара), а след няколко смени на собствеността, зад които стоят и основателите на "Витатур инвест", 90 декара от същата земя се продава финално на испанската фирма "Ибердрола инмобилиариа" за над 20 млн. евро.

Природозащитниците заявиха, че ще внесат искане до Министерството на околната среда и водите за възстановяването на защитената територия. Те ще съдействат за изготвянето на всички експертни оценки за определянето на новия обхват на бъдещия резерват.

Ако казусът стигне до МОСВ, обаче, един от заместник-министрите там може да се окаже в конфликта ситуация.

Проверка на природозащитниците е установила, че зам.-министър Ивелина Василева е балдъза (сестра на съпругата - бел.ред.) на главния архитект на Община Царево Димитър Алексиев.

След серия разкрития за съмнителни сделки и нарушения, публикувани в Mediapool и други медии, кметът на Царево в четвъртък призова главния прокурор и вътрешния министър да проверят "кой дърпа конците на медиите", които пишат за това. Пред БНТ Петко Арнаудов каза, някои от тях подхождат избирателно към определени общини на юг.

Запитан за конкретни казуси, свързани с продажби на земи на първа линия, както и с раздаване на имоти на "нуждаещи се" общинари, магистрати и други местни величия, Арнаудов се впусна в изявления (четени от предварително подготвен текст) за турското робство, за изостаналия юг и прокужданията на "чистото българско население" от района.

Той обясни конспирацията с това, че "богатият Север" винаги е пречил на "бедния Юг" да се развива. Арнаудов съобщи, че е раздавал отстъпени права на строеж на много хора, за да може да ги задържи в Царево. Подобна възможност е била предоставена само на хора от общината.

Червеният кмет заяви, че е сключил сделката за плаж "Корал", защото бюджетът на общината е бил издънен, а дори и телефоните са били спрени. Според него сделката е била разписана по пазарни цени, а неговите предшественици продавали дори по-евтино.

Той се похвали, че е поставил изрични условия пред фирмата "Витатур", но пропусна, че в договора няма клауза за разваляне при неизпълнение.

Преди 10 дни Арнаудов заяви, че вече е получил 160 000 лева неустойки по сделката, а в четвъртък съобщи, че за останалата част изчаквал. От сключването на контракта са изминали 7 години.

"Определени лица заради личния си интерес се опитват да спрат една инвестиция. Ако някой се опитва да я защити (местността с блатните кокичета, бел.ред.), да плати милиони левове, това ще бъде огромна грешка", каза кметът за природозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?