Екоактивисти: Шефът на ДНСК се оплете в лъжи заради Странджа и Рила

Екоорганизации определиха като "нелепи" оправданията на шефа на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симидчиев във връзка с отправените обвинения, че е толерирал незаконни проекти.

Преди две седмици "За да остане природа в България" сигнализира Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), че Симидчиев е дал "зелена светлина" на обекти без задължителните по закон екологични оценки и оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и заради които има наказателни процедури на Европейската комисия. Става въпрос за комплекса "Златна перла" край Варвара и за лифтовете в комплекса "Бодорст – Картала" над Благоевград и до Рилските езера.

В същия момент Симидчиев излезе в двуседмичен отпуск, а регионалният министър Росен Плевнелиев каза, че сигналите ще се разследват след завръщането му от работа.

От началото на седмицата в интервюта за различни медии Симидчиев дава обяснения относно различни проекти.

"През последните дни началникът на ДНСК Иван Симидчиев направи серия изказвания, които само показват, че поверената му дирекция вероятно избирателно или от некомпетентност не е предприемала действия", казват от природозащитната организация.

Глупаво е твърдението на Симидчиев, че ДНСК е чакала съдът да се произнесе за Общия устройствен план на Царево, за да реши дали да събори "Златна перла", коментират едно от интервютата на Симидчиев екоактивистите.

"Чакахме съдебните решения по общия устройствен план на Царево. Ако съдът беше потвърдил плана на общината, беше потвърдил, че районът на "Златна перла" е зона за строителство, а през това време "Златна перла" беше премахната, фирмата щеше да има основание за съдебно дело срещу ДНСК и да ни осъди да ѝ плащаме обезщетение за нанесени вреди с държавни пари", казва Симидчиев в интервю пред в. "Дневник" от 14 юни.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) с общ устройствен план не може да се узакони съществуващ незаконен строеж. Той трябва да се събори. Община Царево се опита неуспешно да узакони "Златна перла" чрез новия си общ устройствен план. Заради това Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

ДНСК получава всички строителни разрешения и може да ги обжалва веднага – не е нужно да чака да сложат покрива и тогава да се задейства. Разрешението, което са получили, е било още тогава без задължителната ОВОС, така че е можело да падне веднага. Ако не са го забелязали сред купищата решения, които получават, е трябвало да забележат самия строеж, казват от коалицията "За да остане природа".

По казуса с лифтовете до Седемте рилски езера и "Бодрост-Картала" липсата на решение по ОВОС или изтекло решение по ОВОС е равна на отрицателен ОВОС. Само ако има положителен ОВОС, може да се издаде законно разрешение за строеж. Без законно разрешение за строеж има незаконен строеж, а незаконният строеж не може да се въвежда в експлоатация, припомнят природозащитниците.

Според тях са напълно неоснователни притесненията на началника на ДНСК, че някой може да му търси неустойки.

Неустойки се плащат само по договори. Административен орган, какъвто е ДНСК, не може да плаща неустойки за неиздаден акт, дори и ако се окаже, че е бил длъжен да го издаде. А в този случай ДНСК дори не е била длъжна - заради липсата на ОВОС. Ако e искал да не издаде разрешение, началникът на ДНСК е можел спокойно да не го издава. Това напомня твърдението на бившия началник на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, че е бил длъжен да прави замените на гори. Както знаем, за такова изпълнение на задълженията си той в момента е следствен, заявяват от коалицията "За да остане природа".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?