Екофондът източен ударно преди изборите – сега ревизия и прекратяване на проекти

Изпълнението на екопроекти по еврофондовете е плачевно, ще се променя новата ОПОС

Асен Личев, сн. БГНЕС

При годишен бюджет от 64.5 млн. лв., екоминистерството към днешна дата е на дефицит от 10 млн. лв. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) също е на червено, след като ударно само през април – преди парламентарния вот, са сключени договори за 82 млн. лв. при налични за годината 70 млн. лв. Към момента има договорени проекти за 111 млн. лв., които не са обезпечени.

Положението в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е една идея по-добро, тъй като при 8.34 млн. лв. годишен бюджет все пак са оставени налични 3.3 млн. лв., а екипът на служебния екоминистър успял да предотврати подписването на договор за 70 млн. лв., за който не е имало пари.

Това съобщиха служебният министърът на околната среда и водите Асен Личев и членовете на политическия му кабинет на пресконференция в петък.

Недостигащите 10 млн. лв. в бюджета на екоминистерството и ударно харчените пари на ИАОС застрашават функционирането на системата за наблюдение на качеството на въздуха в реално време, както и на водите и почвите. Под риск е и онлайн поддръжката на данните за радиационния фон, която се изпраща в Еврокомисията. Останалите пари за извършване на лабораторни изследвания при евентуално замърсяване на реки и терени са малко.

Нито един останал лев за екополитики

"Няма и един лев за осъществяване на политиките на МОСВ", обобщи Личев.

Той обясни, че данните за финансовото състояние в неговия сектор получил, след като на негово запитване до ПУДООС да се финансира почистването на реки и терени от незаконни сметища отговорът бил, че пари няма. Състоянието в предприятието е такова, че реално до 2023 г. то не трябва да сключва договори за финансиране на никакви проекти и пак ще е с годишен дефицит от 4.5 млн. лв.

Затова ведомството е спряло бъдещ прием на проекти, както и плащането по сключените вече договори. Започнал е анализ за приоритетността на подписаните от ПУДООС договори и особено априлските, ще се провери на какъв етап са, както и проведените по тях обществени поръчки, и ще се прецени кои от тях да бъдат прекратени. Това обясни зам.-министър Ренета Колева, която е заменила Валерия Калчева-Бочукова, работила само седмица на този пост. Интересното е, че Колева досега е оглавявала ПУДООС.

Рестарт на посечената ИАОС

"В момента се рестартира системата, администрацията на ИАОС е била убита при предишното управление", заяви Личев, който е привлякъл в екипа си като съветник бившия дългогодишен директор на агенцията Ваня Григорова.

Тя обясни, че реално предишното правителство е посякло дейността по издаване на комплексни разрешителни на предприятия, забавени са 180 процедури, заради което има "страшно много" жалби от засегнатите компании. "Пораженията при търговията с парниковите квоти са най-големи", каза тя, но не навлезе в подробности. При процедурите за разрешаване на дерогация за срока за постигане на европейските екоизисквания от големите горивни инсталации, такава е дадена само на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и т. нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Други осем големи горивни инсталации чакат одобрение за промяна на комплексните им разрешителни, а крайният срок за да получат изключение от европейските правила е 17 август 2021 г. "Ще се стегне методическата работа и технически е възможно да се свърши работата, но ще е много тежко", коментира Григорова.

Тя заяви още, че директори в ИАОС са били освобождавани по взаимно съгласие но след жесток натиск, оказван дори лично от първия екоминистър на третия кабинет на ГЕРБ Нено Димов.

Само 40 процента от европарите за околна среда са усвоени

Плачевно е положението и с оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) в периода 2014-2020 г. Макар да са наддоговорени наличните 3.394 млрд. лв. и да са сключени договори за 3.8 млрд. лв., са разплатени едва 1.366 млрд. лв., което е 40 на сто. Все още има обаче време до 2023 г. да се види как върви изпълнението на тежките инфраструктурни проекти – особено във ВиК сектора, и едва тогава може да се прецени каква част от останалите неусвоени средства да се прехвърлят към други екопроекти. Стана ясно още, че парите, предвидени в ОПОС, за закупуване на частни имоти, попадащи в зони с важно за околната среда биоразнообразие, са били прехвърлени за мерките на предишното правителство на ГЕРБ срещу коронавируса.

"Още съм долу в ниското при калинките в министерството, предстои да си вдигна главата към горните етажи (на бившото ръководство на МОСВ)", каза Личев.

Забавени важни документи

Той информира още, че предшественикът му Емил Димитров – Ревизоро, който бе представител на "Обединените патриоти" в бившата управляваща коалиция, не е предприел нищо по две от важните наказателни процедури, заведени от Брюксел срещу страната ни – за закриване на старите и незаконните депа за отпадъци и за обявяване на местообитанията но европейската екомрежа "Натура 2000".

Важни документи са бавени и не са одобрени от ековедомството, каза още Личев. Като такъв той посочи плана за управление на риска от наводнения, чието приемане закъснява с 18 месеца. Не е завършен и приет и планът за управление на отпадъците 2021-2027 г. с индикативна стойност 1,639 млрд. лв.

Обяви още, че ще бъдат преразгледани приоритетите и ще се преразпределят финансовите средства по сектори в ОПОС за следващия период – 2021-2027 г. Общо предвидените средства по нея са 3.605 млрд. лв. Освен че ще бъде извършена екооценка на Плана за възстановяване и устойчивост, който осигурява на България достът до безвъзмездни 12 млрд. лв. от еврофондовете, ще има промяна с проектите по него.

"Планът го разбирам като проекти с добавена стойност", каза екоминистърът и добави, че ще се опита да вкара за еврофинансиране проект за изграждане на СПА център в столичния квартал "Овча купел", който да усвои капацитета на минералните води там и да привлича туристи от съседните държави с отличната си локация, близо до магистрали и летище. Друг подобен проект е за оползотворяване на кинетичната енергия на водите на река Дунав за производство на електроенергия – съвместно с Румъния.

Проверка за незаконни проекти по морето

Личев обяви, че му предстои следващата седмица среща с регионалния министър Виолета Комитова за положението във водния сектор, на която ще присъства и ръководството на държавния ВиК Холдинг. Екоминистърът се надява и на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, на която да обсъди проблемите със замърсяването на река Искър.

"Наредил съм на екоинспекциите във Варна и Бургас и отговорните за региона на Черно море басейнови дирекции да извършат проверки и да предоставят всички документи и случаи на незаконно строителство по морето", каза още Асен Личев. Допълни, че би искал да може да се стигне до разрушаване на спорни сгради, но това надали ще стане.

Каза още, че се е опитал да спре вноса на отпадъци за изгаряне, но има пречки на ниво законодателство. Същото е и със спирането на строежи на ВЕЦ-ове по реките. Според него ако са спазвани изискванията от страна на инвеститорите в хидроцентрали за осигуряване на коридори за рибни преходи и буферни зони около мощности и е имало контрол върху тях, е нямало да се стигне до такива щети за реките.

Макар в момента екоминистерството да не може да иска законови промени, тъй като няма действащ парламент, ведомството смята да подготви такива по отношение на управлението на водите и отпадъците и ще ги остави на наследниците на върха да са готови за внасяне, ако ги разпознаят като политики, каза още Личев.

Споделяне

Още от България