Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за електромобили на администрацията

Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за електромобили на администрацията

Държавната и общинската администрация отново получават шанс за субсидия при закупуване на електрически превозни средства, като този път ще се финансират и електромобили за социални и транспортни услуги, за почистване на паркове и за инспекции. От 19 юли до 2 октомври Националният доверителен екофонд ще набира заявления от администрациите, като предвиденият в новата процедура финансов ресурс е 1.3 млн. лв., съобщи в сряда екоминистърът Нено Димов

Сумата е малко по-голяма от залаганата при предишните две покани до ведомство и общини, когато предвидените средства бяха по 1 милион лева, но реално бяха одобрени много малко проекти за доста под предвидените пари.

В първата процедура, проведена през 2016 г., беше одобрено закупуването на 18 електромобила и хибридни коли за общо 320 хил. лв. Тогава от субсидията, която покрива конкретна сума от стойността на закупения електрически автомобил, се възползваха икономическото, социалното и екоминистерството, получили съответно 20 хил. лв. и по 30 хил. лв. както и общините Асеновград, Бургас, Пловдив и Самоков, финансирани с по 40 хил. лв. Кметствата в Горна Оряховица, Габрово, Сливница и Смолян взеха по 20 хил. лв.

Вторият кръг от финансиране приключи в края на 30 юни 2017 г. и бяха одобрени проектите на седем общини за общо 225 хил. лв. за закупуване на 12 електромобила. Столичната община получава най-много – 50 хил.  лв. за три електрически превозни средства, Несебър е втори по дадена субсидия от 45 хил. лв. също дза три електромобила, но друг клас, Сливница и Стамболийски вземат по 40 хил. лв., а Враца – 20 хил.  лв. Субсидията за Хасково и Сливен е по 15 хил. лв.

Малкото финансиране в двете процедури е заради неподходящото време за обявяване на поканите към общините, смятат от екоминистерството и очакват сега заради разширените критерии за допустимост на финансиране да има по-голям интерес не само от страна на общините, но и на други ведомства

Идеята за субсидирането на електромобилите за администрацията е да се стимулира средата за живеене в населените места, тъй като тези превозни средства намаляват въглеводородите и праховите частици, не генерират въглеродни емисии и шумовете, намаляват и разходите за поддръжка, подчерта Нено Димов.

Камелия Георгиева, изпълнителен директор на екофонда, обясни, че всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 превозни средства, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид, независимо от цената, на която превозното средство се купува. Допуска се кандидатстване за електромобили и плъгин хибриди, а размерът на финансирането е от 20 000 лева за първите превозни средства и 10 000 лева за вторите. Условията за кандидатстването са публикувани на сайта на доверителния екофонд, а заявления се подават на хартия на място в офиса му в София..

"Регистрираните в България електромобили към момента са около 800 като през 2016 г. има ръст от 50%“, добави Нено Димов. Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград.

Финансирането на програмата за закупуване на електромибили от администрацията е осигурено с част от  приходите от търговия в парникови газове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес