“Екогласност” дава на съд правителственото решение за АЕЦ “Белене”

Движение "Екогласност" ще оспорва пред съда решението на правителството за изграждане на АЕЦ-Белене. Това заяви в Монтана, в петък, зам.-председателят на екоорганизацията Петър Пенчев. Той се аргументира с факта, че не извъшена оценка за управление на радиоактивните отпадъци, което е нарушение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Съдебният иск ще бъде внесен от името на гражданско движение "България - страна свободна от радиоактивни отпадъци", в което влизат шест неправителствени организации. Според активистите, не е извършена оценка за управление на радиоактивните отпадъци, което е нарушение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

“Екогласност” разполагат с информация, че за най-перспективни за бъдещи ядрени хранилища се смятат терени, разположени на десет километра от с. Вълчи Дръм, и бившите уранови мини до с. Смоляновци. Движението инициира протестна кампания срещу тези евентуални намерения. Акцията ще започне на  26 април - датата на аварията в Чернобил.

Споделяне

Още от Бизнес