Заради частен спор между две фирми

"Екогласност" иска импийчмънт на президента и снемане на имунитета на Павлова

Заради частен спор за пари между две фирми "Екогласност" на Емил Димитров иска парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси да разследва президента Росен Плевнелиев и депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова.

За целта политическият клуб е внесъл сигнал в комисията, оглавявана от Волен Сидеров. Ако се установи наличие на извършено престъпление, да бъде инициирано сваляне на имунитета на Лиляна Павлова и започване на процедура по импийчмънт на държавния глава, иска „Екогласност“.

Волен Сидеров заяви, че е възможно и да се предприемат стъпки за импийчмънт на президента, ако действително се установи, че Плевнелиев е извършил длъжностно престъпление, но призна, че, за да се стигне до подобна стъпка, ще са нужни и разговори с парламентарната група на ГЕРБ.

Това е политическа атака срещу президента и срещу мен и опит за отклоняване на вниманието, заяви Лиляна Павлова.

Към момента няма реакция от страна на президента Росен Плевнелиев.

Сигналът на "Екогласност"

Според "Екогласност" Плевнелиев и Павлова в качеството си на министри на регионалното развитие в кабинета "Борисов" не са се съобразили с решения на съда и с това са ощетили държавния бюджет.

Решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателна станция за отпадни води в басейна на река Марица в района на Стара Загора и Димитровград.

Още през 2004 година се взима решение проектът да се изпълнява от консорциум от германска и турска фирма. Разплащанията обаче преминават през друга турска фирма, която е главният подизпълнител по проекта.

Проблемът според "Екогласност" е, че турската фирма започва бавене на плащанията към наетата от нея българската фирма "Строителна компания Загора". Еколозите твърдят, че има поредица от решения на съда, парите да бъдат платени на българската фирма, като последното било на Върховния касационен съд от 2012 г. за над 1.5 млн. лв.

Според "Екогласност" и към днешна дата актуалният размер на задълженията надхвърля тази сума, защото Министерстовото на регионалното развитие отказало да наложи запор на плащанията към консорциума.

Отклоняване на вниманието                       

Строителството на пречиствателната станция на Стара Загора е проект по ИСПА, изпълняван в периода 2004 – 2009 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В момента по този случай има частно-правен спор, каза Павлова.

Тя обясни, че българската фирма, която е под подизпълнител, не си е получила парите от турския подизпълнителна обекта. По тази причина българската компания води дело срещу турската. Това е като цяло същността на спора. Претенцията, която е предявила старозагорската фирма, е за 50 000 лв., а не за 1.5 млн. лв., както се твърдив сигнала, каза Павлова.

"Претенцията е към МРРБ, независимо от това, че фирмата няма договор с министерството. Периодът, за който фирмата си търси парите, е от 2008. Впоследствие и при г-н Плевнелиев – тогава министър, сега президент, становището на министерството е било, че министерството трябва да се разплаща по договора с основния изпълнител и това е направено”, каза Павлова.

"Опитват се да намесят имената на нас като бивши министри, но в крайна сметка това е опит за опетняване на нашето име, намесване на нас като физически лица, а става въпрос за правни взаимоотношения и договор между министерството и подизпълнител и под подизпълнител”, каза още Павлова.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?