Екоинспекцията не одобри добива на газ край Генерал Тошево

Протест на неправителствени организации пред сградата на РИОСВ Варна срещу сондажите за газ. Сн. БГНЕС

Инвестиционното намерение на фирмата "Русгеоком БГ" за добив на природен газ край Генерал Тошево бе отхвърлено от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Нейният експертен съвет не одобри в четвъртък оценката за въздействие върху околната среда и водите. С гласовете на 34-ма души против на практика се стопира реализацията на проекта, който принципно би допринесъл до увеличаването на местния добив на синьото гориво.

Основният мотив за решението на екоинспекцията е, че има опасност сондажите и добивът да замърсят подземните водоносни хоризонти в региона, обясни след заседанието Тодор Колев, председателят на експертния съвет.

"В района, в който ще се прави добив, има 30 сондажа на ВиК - Добрич, от които сондажи хората пият вода. Населението също не приема реализацията", заяви той.

"Докладът за оценка на околната среда не е добре изготвен. Ако се допусне добив на газ, ще има вреда за живота и здравето на хората в Генерал Тошево. Има становище на Басейнова дирекция, че за добива на газ не бива да се минава през водоносния слой, който е под цяла Североизточна България", допълва Николинка Гицова от инициативния комитет против добива на газ. .

Според нея не са направени замервания и на нито един компонент на околната среда в находище Спасово.

Отхвърлянето на екооценката може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, което вероятно ще се случи и така проектът ще се затлачи. Инвеститорът даде знак, че ще се бори за реализацията на проекта още след провеждането на референдума срещу газовия добив, проведен в средата на декември 2017 г. в общината. Тогава 98 процента от жителите подкрепиха намерението на местната власт да не одобрява никакви устройствени планове на проекти за добив на газ на територията на общината.

Заседанието се състоя в условията на граждански протест. Разглеждането на екооценката стана след известно забавяне заради събиране на допълнителни становище за въздействието на проекта върху водите и здравето на хората. Противниците на газовия добив изразиха своето одобрение за взетото решение.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?