Екоизмервателните станции ще работят денонощно

При започване на войната в Ирак, измервателните станции, които следят състоянието на околната среда, ще преминат на непрекъснат, 24-часов режим на работа, съобщи министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова. На всеки три часа станциите ще подават всички сведения за параметрите на околната среда. Министерството разполага с 6 мобилни станции, които ще бъдат разположени около Бургас, Кърджали и други градове в близост до турската граница. При извънредни ситуации те имат готовност да се придвижват до застрашени обекти и да правят измервания на място.

След откриването на форума за Световния ден на водата, Долорес Арсенова заяви, че в момента са взети достатъчно мерки за охрана на водоизточниците и не е необходима специална допълнителна охрана. Според нея няма пряка заплаха за язовирите и водоемите в България при война в Ирак, която да налага засилване на охраната им.

Заместникът ѝ Николай Куюмджиев допълни, че язовирите за питейни нужди се охраняват заедно с полицейските служители. Той каза още, че в областните структури на Гражданска защита са включени представители на регионалните инспекции за околната среда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?