Екокатастрофа заплашва Черно море

Екокатастрофа заплашва Черно море

Бедствена обстановка заради лошото време с ураганен вятър цари в руското пристанище „Кавказ” на Керченския пролив между Азовско и Черно море, предадоха в неделя информационните агенции. Сутринта потънаха танкерът "Волгонефт-123" с близо 5 хиляди тона мазут и превозващият 2 500 тона сяра "Волногорск". "Волгонефт-123" се разцепи на две и кърмата с 13-членния екипаж на танкера бе отнесена в морето.

Спасителите поддържат връзка, но до обед през деня моряците не можеха да се прехвърлят на изпратените кораби, предаде кореспондентът на БТА в Москва. Екипажът се спаси с надуваем сал, който бе изтеглен на брега.

По обед потъна и друг кораб от същия клас, натоварен със сяра - "Нахичеван". Моряците бяха евакуирани. Пред потъване бе и още един кораб, пренасящ сяра - "Ковел". Два от трюмовете бяха пълни с вода, екипажът се опитваше да го задържи на повърхността и се готвеше за евакуация. По-късно през деня и този кораб потъна.

На плитчини заседнаха две баржи под грузински и турски флаг, екипажите са спасени. Бурята откъсна от котвата баржата "Деметра", превозваща 3 хиляди тона мазут и тя се понесе към остров Тузла. Край Новоросийск на плитчини бедства още един руски кораб.

В акваторията на  украинското пристанище Севастопол потъна руски кораб, превозващ метали. Спасени са 14 души от екипажа, двама са загинали, един е в неизвестност.

Създаден е руско-украински щаб за спасяване на бедстващите моряци и за овладяване на очертаващата се в Керченския пролив и Черно море голяма екологична катастрофа. Петролът, изтекъл от танкера и от резервоарите на другите потънали съдове, ще влияе години на природата в голям крайбрежен и морски район, твърдят експерти.

Според еколози тежка екокатастрофа може да сполети района около Севастопол и Новоросийск и заради големите количества сяра, които са се изсипали във водата.

От Гражданска защита във Варна съобщиха, че засега няма пряка опесност за българското крайбрежие, но службата е готова с необходимите химикали за отстраняване на замърсяванията, ако се появят. 

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?