Екокатастрофата в Черно море работи срещу Бургас-Александруполис

Разрешението за строеж на петролопровода Бургас-Александруполис да бъде преосмислено след трагедията в Керченския пролив, настоя във вторник  партия “Зелена България”. Сега е моментът, в който трябва да се каже “не” на проекта, който ще представлява потенциална заплаха за цялото Южно Черноморие, заявиха от “Зелена България”.

“Безпокойството ни се увеличи, защото случилото се в Керченския пролив показва, че и най-напредналите технологии не могат да гарантират 100- процентова защита от екологична катастрофа”, коментира пред Mediapool новият кмет на Бургас Димитър Николов.

По повод появилата се информация, че строителство на нефтената тръба ще започне през 2008 г., Николов изрази съжаление, че като представител на местната администрация не е бил информиран от правителството за последните преговори в Москва в края на миналата седмица. Входът на петролната тръба ще е в средата на Бургаското пристанище, което на практика означава, че ще е в непосредствена близост до града, коментира кметът на Бургас.  Ако има евентуален разлив на суров петрол, той ще засегне не само Бургас, но и Поморие, и Созопол.

Още през септември министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обеща на жителите от Бургас и общините, през които ще минава петролната тръба, да се проведе информационна кампания. Такава обаче и до този момент няма.

Руското виждане е през април 2008 да започне строежът на Бургас-Александруполис, но не е ясно дали дотогава ще приключи изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от България