"Екологична катастрофа" в Камчатка

"Екологична катастрофа" в Камчатка

Скелети на тюлени, останки от октоподи и морски таралежи са струпани вече от доста дни по бреговете на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия и "Грийнпийс" бие тревога за екологична катастрофа, предаде Франс прес.

Става дума най-вече за популярния предимно сред сърфистите плаж Халатир и залива Авача на тихоокеанския бряг. Анализи показват във водата там "четворно повече петролни продукти и 2,5 пъти повече фенол" от нормата, посочва природозащитната организация и уточнява, че причините за замърсяването са неизвестни засега.

Антон Морозов, директор на голяма местна школа по сърф, е публикувал в Инстаграм много снимки като илюстрация за щетите, нанесени на околната среда.

Интернет звездата Юрий Дуд, прочул се с шокиращи документални предавания, добавя, че от три седмици вече всички усещат "странни неприятни симптоми след сърфиране".

Той споменава за болки в очите и гърлото, говори за "отравяне" с вода с необичаен мирис и вкус.

Симптоми се появявали според него дори без директен контакт с водата.

Мащабът на бедствието можеше да бъде ограничен, ако виновниците бяха по-смели, ако си бяха признали грешката и започнали спасителни операции, заявява той.

"Грийнпийс" посочва, че е настояла пред властите за незабавно разследване на случая, оценка на щетите и спешно отстраняване на последиците.

Местните власти не са заявили за никакви промишлени аварии или необичайни събития в региона наскоро. През уикенда губернаторът на Камчатка Владимир Солодов заплаши с уволнение служители, които понечат да разкрасят и омаловажат ситуацията. Той обеща да изпрати проби за анализ в Москва, за да установи реалните факти, допълва АФП.

Споделяне

Още от Свят