Екологична катастрофа в Мексиканския залив

Нефтеното петно в Мексиканския залив, предизвикано от потъването на платформата ”Дийпуотър хърайзън”, вече е с площ 1600 кв. км, съобщи АП, цитирани от БТА. Съоръжението експлоадира на 20 април и това предизвика свободно изтичане във на петрол от подводния кладенец, който се намира на дълбочина 1500 метра.

Всеки ден във водите на залива се изливат 159 000 литра гориво.

Екипи на американската брегова охрана се стараят да опазят бреговете на най-близките четири щата от петрола, докато батискаф се опитва да запуши двете пробойни на кладенеца.

Ако американските власти не успеят да спрат теча достатъчно бързо, може да се наложи да прокопаят друг кладенец, така че да пренасочат петрола. Това е сложен процес и може да отнеме седмици, през които нефтът ще залее брега от белите пясъчни плажове на Флорида до блатата на Луизиана.

Според специалисти това ще се превърне в най-голямата екокатастрофа, свързана с петрол за последните 20 години. Петролът застрашава живота на делфини, морски птици и цели пасажи от риби.

Два дни след експлозията, нефтената платформа потъна. Единайсет от 126-те души, които работеха на нея, са изчезнали и вероятно са мъртви. Останалите бяха евакуирани.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?