Еколози алармираха за незаконно спиране на витошкия влек “Заека”

Съоръжението е държавно, но се държи от ски федерацията на Цеко Минев

Еколози алармираха за незаконно спиране на витошкия влек “Заека”

Витошкият влек "Заека” до хижа “Алеко” е спрян незаконно преди две години в нарушение на договора между държавата и стопанина на съоръжението – Българската федерация по ски с председател Цеко Минев, който е президент на Първа инвестиционна банка. Това заяви в понеделник Андрей Ковачев от партия “Зелените”, цитиран от БТА.

Тази година не работят и останалите лифтове на Витоша по решение на собственика “Витоша ски”. От компанията заявиха, че ще ги пуснат след приемане на законови поправки в Закона за горите, които ще им позволят ново строителство в планината и узаконяване на старите съоръжения.

“Заека” остана извън договора от 2007 г. за приватизация на ски съоръженията на Витоша. Андрей Ковачев и адв. Свилен Овчаров от “Зелени адвокати” обясниха, че лифтът трябва да работи именно, защото е държавна собственост.

През 2008 г. влекът е отдаден под наем от тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта на Българската федерация по ски, която се задължава да го експлоатира и поддържа. Съоръжението обаче не работи и е в лошо състояние. Така федерацията е нарушила договора за наем, според който организацията се задължава да го стопанисва добросъвестно, да не го отдава под наем на други лица, а съвместно да го ползва с “Витоша ски” за цялостното функциониране на съоръженията на Витоша.

Свилен Овчаров допълни, че ски федерацията е длъжна да ремонтира съоръжението и да го пусне в експлоатация. Още през септември ски училищата на Витоша са подали сигнал за проблемите със “Заека” до министерството на спорта, посочи Ковачев. Скиорите са получили писмен отговор от министъра на спорта Свилен Нейков, че договорът за наем ще бъде ревизиран, което досега не се е случило. Екоактивистите настояват или договорът за наем на “Заека” да бъде преразгледан, или спортният министър да подаде оставка.

Природозащитниците не са против изграждането на нови лифтове, но предлагат това да стане на мястото на старите, за да не се секат още дървета.

През декември 2007 г. общината продава на "Витоша ски" общинското дружество "Въжени линии ЕАД, което има три лифта на Витоша - "Алеко", "Драгалевци" и "Княжево" за 8.3 млн. лева и със задължения за запазване на дейност за поне 25 години, инвестиции от поне 500 хиляди лева в ремонт на съоръженията и запазване на десетки работни места, към момента – поне 54. Това пише в договора за приватизация, който ПП "Зелените" разпространиха сред журналистите. От партията обявиха, че три години се опитват да намерят договора за приватизация на дружеството, но без успех досега.

Купувачът иска чисто нови лифтови станции и просеки, а не да подобри сега съществуващите, добави Ковачев. Той постави въпросът как така общината е продала лифтовете, при положение, че съоръженията са строени през 80-те години на миналия век без строителни книжа и тя няма права върху тях.

Споделяне

Още от Бизнес