Еколози алармират за чадър над ски проектите в Рила

Еколози алармират за чадър над ски проектите в Рила
Да се спрат строежите на "Супер Боревец" и още седем проекта в за изграждане на ски курорти в Рила, над които има политически чадър, както и включването на зоната "Рила-буфер" в европейската екомрежа НАТУРА 2000, поискаха във вторник граждански организации за спасяване на планината.

Природозащитниците настояха още премиерът Сергей Станишев да направи нещо във връзка със засечени разговори от страна на МВР на арестувания зам-директор на ГДБОП Иван Иванов, касаеща фирмата Екуест, с управляващ партньор Георги Крумов, основен инвеститор в проекта "Супер Боровец".

Апелираме за енергични мерки на централната власт – спиране на незаконните строежи и приемане на "Рила-буфер", каза Васил Кадринов, член на "Граждани за Рила". Беззаконието из зимните курорти и защитени зони е изцяло и само отговорност на сегашното правителство. Негова беше задачата да подготви териториите за прием в европейската екологичната мрежа Натура до 1 януари 2007, да ги узакони чрез Министерски съвет и да ги защитава.

По повод най-скорошните протести свързани с незаконно строителство в Паничище, Кадринов обясни, че неговата организация е отправила запитване до министерствата на регионалното развитие и на околната среда и им отговорено от МРРБ, че няма нарушения на закона, а от МОСВ заявили, че няма нужда да се прави оценка за съвместимост на строежа със защитените от НАТУРА 2000 зони.

В момента има 8 проекта за строеж на ски курорти само на територията на планина Рила. Това са "Супер Боровец", "Долна баня – Ибър", "Костенец – Белмекен", "Трещеник", "Семково", "Картала", "Паничище-Езерата-Кабул", известен още като "Супер Паничище" и "Искровете".

Безрезултатни са провеждащите се повече от година рекорден брой протести на различни неправителствени организации за спиране на строежа на ски писти и съоръжения в различни "проблемни" зони, за спиране на изсичането на горите. "Това ни навежда на мисълта, че има политически чадър над тези проекти", каза Кадринов.

"Екуест" и скандалната справка

В станалата публична справка на подслушвания бивш шеф от ГДБОП Иван Иванов фигурира името Георги Крумов, управляващ партньор на "Екуест", фирмата инвеститор в Супер Боровец.

В разговор между Иванов и Павел Иванов Славков, член на престъпна групировка се споменават "приятелите" на Славков от "Екуест" и "нещо" от ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите. Седем дни преди този разговор, на 22 октомври 2007, няколко неправителствени организации сигнализират ОЛАФ и Агенцията за финансово разузнаване относно съмнителното финансиране на няколко проекта за ски курорти. Ето и въпросният текст от справката:

На 02.11.2007год. в 13.27ч. Павел казва на Иван, че Наско му е звънял.

Павел - "Вие сте се виждали. Там за моите приятели от "Икуест" нещо има при него от ОЛАФ""

Иван - "Имаше там едни неща."

Павел - "Да ти кажа нали са ти близки там. Нещо ако може."

Иван - "Няма какво да се занимавам. Те си оправят нещата."

Павел - "Щото са при него и вика трябва да ги проверява"

Иван - "Нека си ги проверява."

Павел - "И вика ако са Ви близки да знаят и нещо ако трябва... Ама щом

ти казваш."

Иван - "Няма проблем. Ти какво правиш?"

Павел - "Знаеш ли какво друго освен това? Тия няма ли да ги зареждаме с горива"

Иван - "Гope ли?"

Павел - "Да."

Иван - "Ти им имаш телефоните"

Павел - "Не само горе. Нали купиха и боклука. Там знаеш ли колко

горива са. Не може ли нещо да се включим, да зареждаме?"

Иван - "Ще се опитам да направя среща."

Павел - "Щото там са огромни количества, а ние имаме капацитет. Ако

ни вкара ще си лапкаме."

Иван - "Добре."

Павел - "Отделно те за Боровец също зареждат: строителство, машините, багерите"

Иван - "Знам, но го няма в момента баровеца тука."

Павел - "Добре. Това исках да ти кажа..../сменя темата/. Там за...

От недомлъвките не става ясно дали става въпрос за финансово разследване на "Екуест" или за корупционна схема с поръчки на горива.

От "Екуест" коментираха, че не е сериозно да обсъждат текст, в който няма нищо конкретно. Според тях "някакви хора" говорят за "Екуест" и искат да правят бизнес с фонда, но това не означава, че компанията прави бизнес със всеки.

Частта от справката, където се споменава Екуест завършва по следния начин:

"Георги Боянов Крумов, един от управителите на фирма "Екуест, е в много близки отношения с Георги Яко Самуилов, собственик на фирма "Инса ойл" в момента подсъдим като организатор на организирана престъпна групировка, занимаваща си с незаконно производство на петролни продукти. Само в рамките на една година е нанесъл щети на държавата в размер на 40 000 000 лв."

В действителност в момента проектът за мега ски курорт, финансиран от "Екуест", не навлиза на територията на защитени територии. Това стана възможно след изваждането на зоната "Рила-буфер" от списъка на защитените територии за НАТУРА "Някой разчисти пътя на това строителство, за да бъде то законно.", казаха еко-защитниците.

"Част от критериите за обявяването на дадена територия за НАТУРА зона е уникалността на растителните и животинските видове, които я обитават. Имаме списък на уникалните видове, чието оцеляване ще бъде застрашено със строежа на Супер Боровец. Затова никой не може да извади "Рила-буфер" от списъка със защитени територии само, защото така е решил да строи. Предстои проверка на ЕК по случая и ние се надяваме, че зоната ще бъде върната в списъка с решение на Министерски съвет", коментира Кадринов.

Според еколозите заради строежите на територията на "Рила-буфер" столичани ще имат проблем с водоснабдяването. По думите им това е вододайна зона на Южна България и около 1 млн софиянци пият вода от Рила. При изкопа на просеки, необходими за строежа на курортите, последвалите ерозионните процеси ще засегнат водосборната територия и язовир "Искър" ще се затлачи с кал. Не само софиянци ще останат без вода, но и още 1 милион души в Турция и Гърция. Тук вече не става въпрос за птичките в "Рила-буфер, но и за национални интереси, които ще бъдат застрашени, посочиха природозащитниците.

Те алармираха още, че фирмата "Главболгарстрой" (ГБС), която е акционер и главен изпълнител на проекта "Супер Боровец", злоупотребявала при изпълнението на. договора си с община Самоков за почистването на коритото на река Искър.

Според разрешителното си, компанията има право да изземва от коритото на реката 3000 куб. м баластра годишно, но само за последните дни от реката се вадели по 1000 куб. м инертни материали дневно, твърдят местни екозащитници. Така под претекст, че чисти коритото, компанията си вземала безплатни строителни материали и държавата не получава никакви такси за това.

Дори в момента ГБС копае коритото, при положение, че има забрана за всякаква дейност по време на размножителния период на рибите, който започва в началото на април, обясниха еколозите. Размножителния период на балканската пъстърва пък е в средата на зимата, когато ГБС си копае необезпокоявана от никого.

Три години фирмата работи в нарушение на абсолютно всички точки на разрешителното, измежду които допустимата дълбичината на изкопните работи, зареждане с гориво на машините в коритото на реката, за което и местните еко организации са сигнализирали прокуратурата.

За проекта "Супер Боровец"

Проектът, заедно с инфраструктурата, са оценени на повече от 600 млн евро.

Общата застроена площ на жилищните имоти и хотелите в комплекса ще е 623 500 кв. м, включително 4-ри и 5 звездни хотелски комплекси. Ще бъдат изградени 40 километра нови ски писти.

През октомври миналата година премиерът Сергей Станишев, в компанията на Симеон Сакскобургготски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, кметът на Самоков Ангел Николов и изпълнителният директор на инвеститора "Рила-Самоков 2004" Георги Крумов, официално дадоха старт на начинанието лансирано още през 2004 г. и подкрепено от правителството на НДСВ.

Изпълнението на “Супер Боровец" е разделено на две фази, първата обхваща периода до 2008 г. Втората приключва през 2012 г.

Още от Бизнес

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?