Еколози алармират за незаконна сеч в Банско

Незаконна сеч на над 60 дка вековни гори са разкрили тази седмица представители на коалиция от екологични дружества "Спасете Пирин". Това съобщиха в четвъртък на брифинг от организацията. Рязането на дърветата е било в района на лифта в местността Чамин валог и е било предназначено за освобождаване на просеки за ски-писта.

Това е поредното доказателство, че под мълчаливото наблюдение на институциите и администрацията националният парк се "приватизира" под шапката на концесионния договор с фирмата "Юлен", коментира Цвета Христова от екологично сдружение "За земята".

Въпреки предварителното обещание на концесионера на ски зона Банско, екипът на телевизия Евро нюз, която е у нас, за да снима репортаж за проблемите с Натура 2000 и застрояването на защитените територии е бил изгонен от охраната от Бъндеришка поляна и Шилигарника, твърдят еколозите.

Според тях за първи път граждани на Банско се осмеляват да излязат открито срещу беззаконията в града, който, по техните думи, се е превърнал в "държава в държавата".

Местни хора щели да покажат свидетелства за незаконни присвоявания на земя, строежи и финансови престъпления, които са събрали през последните 4 г.

Преди няколко дни прокуратурата е разпореди проверка на ски-зона Банско.

Според  еколозите проверката е заради десетките им сигнали за нарушенията и престъпленията в националния парк в продължение на седем години.

В електронния регистър за концесионния договор няма данни за изпълнение на каквито и да са задължения по договора за отдаване на зоната, обясниха природозащитниците.

Така оставаме с впечатлението, че концесионерът не е платил нищо за ползването на над 1000 хектара изключителна държавна собственост на територията на НП "Пирин", обясни Цвета Христова. Според нея държавата само губела от концесията.

В основата на тези проблеми обаче стои продължаващата практика за подмяната на предназначението на земите в района, отбеляза Иван Сирлещов от Банско. Това по думите му това става с благословията и с участието на земеделското министерство чрез областните дирекции по земеделие и гори и поземлените комисии.

Банскалията припомни, че издадената от бившия министър на земеделието Мехмед Дикме докладна записка за нарушения на земеразделителния план в  района на Банско е давала пълни основания и възможност за сезиране на прокуратурата.

Споделяне

Още от България