Еколози искат анкетна комисия да разследва АЕЦ "Белене"

Осем екоорганизации и Институтът за пазарна икономика поискаха създаване на временна анкетна комисия в 39-ото Народно събрание, която да проучи целесъобразността и законността на решенията на кабинета по отношение строежа на АЕЦ "Белене". Това съобщиха от Национално движение "Екогласност", по чиято инициятива е искането.

Неправителствените организации настояват да се провери достоверността на прогнозите за нарастване потреблението и развитието на другите енергоизточници към 2010 г., с които НЕК и МЕЕР мотивират възобновяването на проекта АЕЦ. Еколозите искат да се проучи и прецедентното поемане на проекта от НЕК, която не е лицензирана от Държавната комисия за енергийно регулиране като производител на ядрена енергия.

Парламентът да проучи и какви са гаранциите, че произвежданият от новата атомна централа ток ще се реализира на либерализирания от 2007 г. енергиен пазар, искат още от екоорганизациите. Те допускат предварително политическо решение за избор на руска технология по проекта и поставят въпроса защо не се обсъждат реактори от 3 и 4-то поколение с несравнимо по-висока степен на безопасност и ефективност.

Съвкупността от експлоатационната и капиталовата компонента на себестойността на произведената енергия от Белене показва, че от общо 30 годишен срок на експлоатация , не по-малко от 25 г. централата ще се изплаща, мотивират се от НД "Екогласност". Те настояват и за отговор на въпроса дали държавата ще поеме финансовия риск по строежа на новата ядрена мощност.

Освен парламента, от екоорганизацията са сезирали и главния прокурор по въпроса. Искането е да се потърси отговорност на виновните длъжностни лица, особено за разходваните до сега средства по проекта "АЕЦ Белене", защото това са пари на данъкоплатците.

Споделяне

Още от Бизнес