Eколози искат обвинение и срещу Близнаков за далавери с армейски имоти

Природозащитна организация "Зелени Балкани" настоява срещу бившия военен министър в правителството на тройната коалиция Веселин Близнаков да бъде повдигнато обвинение за престъпление, ощетяващо държавата при управление на имуществото на Министерство на отбраната. Сигнал по случая е пратен още през ноември 2007 г. до Европол, Европейската комисия, главния прокурор и други институции, припомнят от екооргнизацията.

Според "Зелени Балкани" през ноември и декември 2006 г. Веселин Близнаков като министър е подарил с фиктивен търг на символични цени 271.4 дка военен имот в Рила с право на строеж в землището на общините Сапарева баня и Дупница на офшорката "Рила Спорт". Фирмата е близка до Георги Велчев и брат му – бившия финансов министър Милен Велчев.

Веднага след придобиването на имота "Рила Спорт" го е ипотекирала на четири пъти по-висока цена и започва незаконното строителство на курорта Паничище, където също за символични цени са придобили други 200 дка. от община Сапарева баня.

Според "Зелени Балкани", "Рила Спорт" са заграбили с престъпни замени и 1700 дка. държавен горски фонд, разположени на ключовите места за изграждането на инфраструктурата на ски съоръженията на проектирания курорт "Супер Паничище" в община Сапарева баня.

Международната природозащитна организация твърди, че съдействие на фирмата да "заграби" стратегическия курорт Паничище са оказали земеделският министър в правителството на тройната коалиция Нихат Кабил, който е разрешил престъпните замени, и министър Веселин Близнаков, подарил два военни имота. Министрите на околната среда Джевдет Чакъров и на регионалното развитие Асен Гагаузов са позволили безнаказано извършването на незаконното строителство на път и лифт хижа Пионерска – Седемте Рилски езера. Министърът на финансите и българският съд са допуснали прането на огромни суми отстрана на офшорката "Рила Спорт" с незаконно учреденото съвместно дружество с община Сапарева баня – "Атомик Инвест” ООД.

"За нас представлява интерес арестуването на бившия министър Цонев, наследил бившия министър Близнаков за сключена неизгодна сделка с "Електрон прогрес", фирмата, зад която стои бившият шеф на фонд "Икуест" Георги Крумов и който е заграбил с ГБС друг курорт в Рила – Боровец", посочват още от "Зелени Балкани".

Според организацията Близнаков по същия начин е толерирал "Рила Спорт"АД, друга фирма на близки до НДСВ политици.

"Двамата бивши министри на МО по един и същ казус са подпомогнали с неправомерна държавна помощ управляващи тогава политици от НДСВ – фирми, близки до лицата Сакскобурготски и братята Велчеви при незаконното им заграбване и строителство на курортите Супер Боровец и Супер Паничище", посочват еколозите.

Организацията настоява дейността на двете фирми "Рила Спорт" и фонд "Екуест" да бъдат замразени, банковите им сметки запорирани и Министерство на финансите да извърши разследване относно произхода на парите и собствениците, както и "на съдействалите им държавни чиновници за осъществените крупни криминални престъпления".

Споделяне

Още от България