Еколози искат ограничаване на имиграцията в Швейцария, правителството е против

Правителството на Швейцария прикани избирателите да отхвърлят предложението на група природозащитници за ограничаване на имиграцията, предаде Ройтерс.

Инициаторите на мярката за поставяне на таван от 0,2 процента на годишния прираст чрез имиграция са събрали през миналата година достатъчен брой подписи са свикване на референдум по въпроса. Организацията "Екопоп" мотивира кампанията си с това, че недостигът на жизнено пространство оказва прекалено голям натиск върху земята и природните ресурси в алпийската държава.

През миналата години населението на Швейцария надхвърли 18 милиона души. Към края на юни в страната постоянно са пребивавали над 1,9 млн. чужденци, сочат официални данни.

Швейцарското правителство заявява, че ограничаването на имиграцията до 0,2 промила годишно би навредило на икономиката и би нарушило международни споразумения за свободно придвижване на хора. След днешното си заседание кабинетът препоръча на гласоподавателите да отхвърлят предложението, което включва още призив една десета от правителствената помощ за развитие да бъде заделяна за доброволно семейно планиране.

От правителството напомниха, че имиграционната политика на Швейцария е базирана на свободното движение на хора от ЕС и ограничен брой имигранти от държави извън ЕС.

Консервативната Швейцарска народна партия, която участва в правителствената коалиция, е инициатор на референдум за спиране на масовата имиграция чрез налагане на квоти за граждани от ЕС.

Това допитване е насрочено за февруари догодина, но за референдума, инцииран от "Екопоп", още няма определена дата, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа