Еколози искат съдът да отмени екооценката за нови писти на Витоша

Екосдружението "За да остане природа в България" обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решение на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София, с което се дава ход на разработването на екологична оценка и оценката за съвместимост на специализиран подробен устройствен план на нова, много по-голяма ски зона в Природен парк “Витоша“.

Коалицията иска от съда да обяви това решение за нищожно, тъй като заданието за изработването на плана не е получило одобрението на Столична община. Следователно, според Закона за устройство на територията, инвеститорът няма право да проектира, аргументират се природозащитниците.

Въпреки това "Витоша ски" АД са изработили проект и организира две консултации по докладите за екологична оценка и оценка за съвместимост – едната през ноември 2008, а другата през юни 2009 г.

Инвеститорът дори организира обществено обсъждане на доклада за екологична оценка на подробния устройствен план на новата ски зона във вторник, 14 юли 2009 г. от 10.00 часа в зала 3 на Националната спортна академия.

"Витоша ски” АД продължава да нарушава процедури и закони, вероятно защото нито една институция до момента не е санкционирала нейното изграждане през октомври миналата година на незаконен ски път в района на Резньовете и разораването на писта Долно лале, посочват еколозите.

Според тях хектари смърчови гори ще се изсекат заради новата ски зона, която предвижда увеличаване 7 пъти площите на пистите, двойно - на лифтовете и влековет,е както и изграждане на язовир за вода за изкуствен сняг. Всичко това е забранено от Плана за управление на Природен парк Витоша, приет от Министерски съвет, и на Общия устройствен план на столицата, приет от парламента.

Опитите за изграждане на ски зона в Природен парк Витоша създава опасност от индивидуална наказателна процедура по случая в Европейският съд. Тя може да доведе и до спиране на средствата по европейски програми за проекти в Столична община, предупреждават природозащитниците.

Инвеститорът "Витоша ски" заяви в отговор, че актовете на РИОСВ подлежат на контрол от Административен съд – София, а не от ВАС. Те казват, че според Закона за устройство на територията екооценка може да се прави на най-ранен етап от разработването на плана. Освен това, твърди инвеститорът, плановото задание на изработване на ПУП на ски-зоната е одобрено със заповед на главния архитект на Столична община.

Споделяне

Още от Бизнес