Еколози настояват за преместване на музикалния фестивал "Духът на Бургас"

Защитници на природата от Бургас настояват за смяна на мястото на провеждане на музикалния фестивал "SPIRIT OF BURGAS" ("Духът на Бургас"), който би трябвало да започне в петък на централния плаж на града.

Екоорганизация "Чиста природа" твърди, че заради второто издание на фестивала и строежа на седем сцени и на къмпинг зона за посетителите централният бургаски плаж и прилежащата му част от Морската градина са заплашени от екологични проблеми.

Според еколозите щетите, които посетителите се очаква да нанесат във фестивалната зона, ще бъдат значителни, като се отчитат миналогодишните поражения по флората в Морската градина и безпрецедентното устройване на палатки в градината. Липсата на тоалетни и на възможности за паркиране са довели до абсолютен хаос и до огромни поражения по екофонда на централната част на Морската градина.

Еколозите са обезпокоени от информацията на организаторите на "SPIRIT OF BURGAS" за това, че от днес обликът на Централния бургаски плаж и на прилежащата му част от Морската градина няма да са същите. Във въпросната фестивална зона е предвидено да се разположи къмпинг, който да обхване плажната ивица в близост до пристанището, като по първоначални данни капацитетът му е за 3000 души. Палатковият лагер ще бъде отворен за настаняване на 14 август, а ще изпрати последните посетители ден след финала на фестивала - на 17 август.

Споделяне

Още от България