Еколози: Община и държава опитват да узаконят незаконен път в Рила

Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Перник прави опит да узакони незаконен общински път от х. Пионерска до долната станция на спорния лифт до Седемте Рилски езера. Преди две години пътят бе разширен чрез изсичането на иглолистна гора, съобщават от коалиция "За да остане природа в България".

Със свое решение от 03.11.2010 г. директорът на РИОСВ-Перник дава положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на вече реализирания проект. Решението на РИОСВ-Перник влиза в пълно противоречие с официалната политика на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според което издаването на решения по ОВОС за инвестиционни предложения, чиято реализация е започнала или дори завършила, е незаконно. Организацията заяви, че ще обжалва положителната оценка на ОВОС-а.

Природозащитниците припомнят, че това е поредният случай, в който кметът и главният архитект на община Сапарева баня, внесла ОВОС-а, допускат нарушение на българското и европейското природозащитно законодателство.

Европейската комисия стартира през 2009 г. наказателна процедура срещу България заради незаконосъобразното изграждане на лифт, ски писти и пътища в района на Паничище, както и заради опитите на общината да урбанизира територии от Национален парк Рила над селото. Незаконните пътища и лифтът вече застрашават екологично равновесие в едно от най-красивите и известни места в България – Седемте Рилски езера, заявяват от коалицията.

Организацията настоява да бъде потърсена административно-наказателна отговорност на кмета и главния архитект на община Сапарева баня поради многобройните и неспиращи нарушения.

Споделяне

Още от Бизнес