Еколози подкрепиха намеренията за ВЕИ-мораториум

Еколози подкрепиха намеренията за ВЕИ-мораториум

След като инвеститори в проекти за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) осъдиха намерението на екоминистерството да наложи временен мораториум върху изграждането на соларни и вятърни паркове, в четвъртък екокоалицията “За да остане природа в България” подкрепи обмисляната забрана.

Според природозащитниците развитието на енергията от възобновяеми източници, което е ключово за справянето с климатичните промени, не трябва да става за сметка на унищожаването на защитените зони.

В становище, изпратено до парламентарната комисия по околна среда и води, министерствата на икономиката, енергетиката и туризма и енергетиката и на околната среда и водите, се посочва, че през последните години ВЕИ-проектите са били разглеждани на парче, без оценка за въздействие върху екосистемите.

Сериозното застрояване на повечето български реки с малки водноелектрически централи унищожава живота в тях и влиза в конфликт с Рамковата директива за водите на Европейския съюз и може да доведе до нови наказателни процедури, посочват от екокоалицията.

Изграждането на вятърни и соларни енергийни паркове върху земеделски земи и след изсичането на гори обезсмисля екологичния смисъл на възобновяемите енергийни източници, казват още от “За да остане природа в България”.

Организацията изразява готовността си да участва в изготвянето на екооценката на Националния план за ВЕИ-развитие, докогато МОСВ смята да наложи мораториума върху новите проекти.

Природозащитниците смятат, че е необходимо да се облекчи изграждането на малки ВИЕ-мощности в малки населени места, разпределени равномерно в населените места, между граждани и малък бизнес, които да създадат енергийно независими общности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?