Еколози предлагат задължителна кастрация за домашните кучета

Еколози предлагат задължителна кастрация за домашните кучета

Всички домашни кучета да бъдат регистрирани, обезпаразитени, ваксинирани и задължително кастрирани, за да се реши проблемът с уличните животни, предложи в сряда на пресконференция Волфганг Люпке, заместник-председател на сдружение "Германо-българска спешна помощ за улични животни".

Идеята да се кастрират всички домашни кучета и любимци да може да се купуват само от развъдници неведнъж е лансирана.

Според Лозинка Бакалска, доброволец в организацията, докато има некастрирани домашни кучета, ще има проблем с бездомните животни. По думите ѝ програмата "Хвани, кастрирай и върни", съчетана обаче със строгия контрол от общините, е начинът да се намали популацията на безстопанствените кучета.

Предстои по-късно през деня сдружението да сключи договор със Столичната община за разширяването на приют "Надежда" в Лозенец, така че да може вече да приема до 260-300 кучета.

Люпке обаче смята, че повишаването на броя на кучешките приюти не е решение. Те трябва да са места за временен престой на кучетата, а не за постоянно пребиваване, смята Люпке. Според него всяко куче трябва да има стопанин или контактно лице. Не бива да се забранява храненето им. Кучетата са опасни, когато са гладни, допълни той.

Дружеството разполага с четири приюта в страната - в Добрич, Русе, Шумен и София. За десет години са прибрани 1500 кучета, а кастрирани - около 30 000. Кастрацията е безплатна.

Споделяне

Още по темата

Още от България