Еколози призоваха Найденов да купи техника за гасене на пожари, а не ратраци

Еколози призоваха Найденов да купи техника за гасене на пожари, а не ратраци

Предложението на земеделския министър Мирослав Найденов държавните горски предприятия да закупуват ратраци и да обслужват пистите в горските територии е несериозно, заявиха в четвъртък от коалицията "За да остане природа в България".

 

Собствениците на лифтовете и влековете на Витоша, Боровец, Пампорово, Чепеларе и всички други курорти ще са щастливи от подобно предложение на държавата, но смятаме за по-целесъобразно тези пари да се разходват за закупуване или наемане на специализирана техника за борба с горските пожари – за да не изгарят всяка година по 110 хиляди декара български гори, предлагат от коалицията.

 

Предложението на Найденов дойде след министерското заседание в сряда. Идеята е да се спаси ски сезона над София, тъй като собственикът на лифтовете - “Витоша ски”, заплаши, че няма да наеме пистите и да ги обработва, защото Законът за горите му пречи.

 

"Витоша ски" твърди, че не може да предостави услуга на пистите на Витоша, защото те не са категоризирани. От коалицията “За да остане природа” обясняват, че по данни на МИЕТ към февруари 2012 г. в Природен парк "Витоша", както и във всички останали курорти няма завършена процедура по категоризирането на нито една писта.

 

Също така няма данни контролните органи да са спрели дейността на оператор на ски съоръжения заради некатегоризирана писта. Нещо повече – всички проведени световни ски купи в Банско и цялата програма "Научи се да караш ски", реализирани от "Витоша ски" АД и "Юлен" АД и платени от държавата през последните няколко зими, са проведени, без пистите да имат категоризацията по Закона за туризма, заявяват от "За да остане природа”.

 

За друго твърдение на "Витоша ски" – че държавата трябва да категоризира пистите и тогава фирмата ще ги наеме, природозащитниците посочват, че съгласно чл. 7 от Наредбата за категоризация на ски писти заявления за категоризацията се внасят от собственика или стопанина на съпътстващия ски лифт или ски влек. От 2008 г. "Витоша ски" АД наема площи за ски писти всяка година от Държавното горско стопанство, което може и да направи в момента съгласно чл. 43 на Закона за горите. Към момента "Витоша ски" не е подавала заявление за категоризация на обектите, ползвани за ски на Витоша.

 

На твърдението на "Витоша ски", че за да има писти, съответните терени трябва да бъдат изключени от горските територии и определени с начин на трайно ползване като писти, от коалицията поясняват, че Законът за горите не изисква да се променя предназначението за съществуващи ски писти. Промяната е задължителна за строителството на нови писти

 

От коалицията призовават земеделският министър Мирослав Найденов да изпълни законовото си задължение и да определи цени за наема на пистите, ако иска софиянци да карат ски тази зима. Другите стъпки, които трябва да се предприемат за успешен старт на ски сезона са: собствениците на лифтове и влекове да сключат договор за наем за площите от Природен парк Витоша, които смятат да обработват, а собствениците на съоръжения да подадат молба до МИЕТ за категоризирането на пистите.

 

Природозащитниците отново настояха Столична община да развали приватизационния договор за лифтовете на Симеоново, Драгалевци, Княжево и Конярника. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да провери дали се изпълняват приватизационните договори за лифтовете и влековете над Алеко. Еколозите искат още министърът на спорта Свилен Нейков да прекрати договора за наем на влек "Заека", предоставен на Българска федерация ски и оттам на "Витоша ски". Премиерът Бойко Борисов да провери и обяви кои са реалните собственици, които се крият зад офшорната фирма, която притежава "Витоша ски", призовава още коалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес