Еколозите алармираха Брюксел за “НАТУРА 2000”

Еколозите алармираха Брюксел за “НАТУРА 2000”
Българските екоорганизации изпратиха сигнал до Европейската комисия за “НАТУРА 2000”, съобщиха в сряда от “WWF Дунавско–Карпатска програма България”. Коалиция от 14 природозащитни организации “За да остане природа в България” информират Брюксел, че към датата на своето членство страната ни е имала техническа готовност и въпреки това не е одобрила списъка с териториите, които ще влязат в европейската екологична мрежа. 

Организациите са приложили и пълната документация за проектомрежата в България според изискванията на Директивата за местообитанията, която включва 225 зони, покриващи 28,6 процента от сушата.

Европейската комисия е уведомена, че правителството не се грижи за защита на предложените зони и от началото на годината са одобрени много инвестиционни намерения, без да имат оценка за въздействие върху средата.

Най-застрашен е Черноморският биогеографски регион и местообитанията там, съобщават екоорганизациите. Нанесени са невъзвратими щети върху биоразнообразието заради строеж на голф игрища, хотели и ветрогенератори.

Липсата на адекватна информационна кампания сред населението предизвика сериозни протести срещу въвеждането на екомрежата в България, пишат природозащитниците. Вместо да помогнат на правителството да обясни на гражданите същността на европейската екологична мрежа, народните представители, областните управители и кметовете провеждат активна кампания срещу “НАТУРА 2000”, алармират екоорганизациите.

Собствениците на имоти от Варненска и Добричка област определиха екомрежата като дикриминационна по отношение на частната собственост. Това противоречи на конституцията и хиляди дела за защита на правата на човека ще залеят Европейския съд, заплашиха сформираните инициативни комитети на собствениците.

Те обещаха да продължат с протестите си, докато земите им не бъдат извадени от европейската екомрежа

Разлог също се готви за общоградски митинг през последния работен ден на седмицата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?