Еколозите доволни, за енергетиците денят е черен

Според геолог американците ще се оттеглят, нямали интерес към конвенционалния газ

Докато природозащитните организации и движения против шистовия газ са доволни от решението на ГЕРБ да въведе безсрочен мораториум върху използването на технологията за търсене на шистов газ в страната и да модифицира разрешението на американската компания "Шеврон" от търсене на алтернативно гориво в проучване на конвенционален газ, енергийни експерти и геолози заявиха, че денят е черен за българската енергетика, тъй като ѝ се отнема възможността за независимост от външни ресурси.

Решението на Министерския съвет да забрани на "Шеврон" да търси за шистов газ у нас означава незабавен отказ на компанията от проучвания в България, коментира пред Mediapool Христо Казанджиев от Българския енергиен форум, който е геолог с дългогодишен стаж и бивш шеф на дирекцията за подземни богатства и концесии в икономическото министерство.

"Конвенционалният газ в България е с изяснен капацитет и интересът на "Шеврон" е насочен изцяло към проучването на възможностите на шистовия газ", каза той. "Днешният ден е черен за българската енергетика, тъй като затвърждава зависимостта ѝ от външни енергийни доставки", допълни експертът.

Той и енергийният експерт Илиян Василев от Центъра за изследване на Балканския и Черноморски регион обърнаха внимание на това, че с одобрения от ГЕРБ мораториум върху технологията за проучване за шистов газ България става единствената страна в Европа с подобна забрана.

Във Франция, която често се дава за пример, че е спряла шистовия газ, всъщност е наложен мораториум върху добива, но не и върху проучванията, посочиха двамата експерти. "Уникално е, световни шампиони сме", заяви Василев пред Mediapool.

"Лидерските качества се проявяват в трудни времена, а не когато има лесни решения", перифразира английска сентенция той. Според него с решенията си от вторник управляващите са се провалили на теста за лидерство и потърпевши от това ще са всички, тъй като от 16-17 години у нас не е стъпвал инвеститор от ранга на "Шеврон", а сега го гоним при очертаващ се сериозен проблем с цените на енергийните суровини.

Според експерта, който е бивш посланик на България в Русия, сигналите, които правителството изпраща към чуждестранните инвеститори, са все по-противоречиви и това не е добре, "тъй като инвеститорът не работи на включи-изключи", а дейностите му са плод на дълго планиране".

Василев допълни, че при очертаващото се сериозно поскъпване на енергийни суровини като газ, ток, парно и съответно продукцията на предприятията тази година сегашните екопротести срещу шистовия газ ще се видят на управляващите като детска градина в сравнение с очакващите ги социални протести заради скъпите енергопродукти.

За поскъпване на тока шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев започна да подготвя обществеността още миналото лято, когато заяви, че за последен път държавата може да натисне ръстът на цените в енергетиката. Във вторник той отново предупреди, че ще има поскъпване на тока от юли заради включването на нови възобновяеми енергийни източници в мрежата, закупуването на парникови квоти и дори заради миньорската стачка. Василев обаче смята, че енергийните цени ще се повишат поне с 20 процента.

Мотивът на правителството да даде миналото лято разрешително на "Шеврон" да търси шистов газ бе проучването на възможностите за местен добив на суровини, което да влияе върху подтискането на ръста на цените в енергетиката в дългосрочен план и намаляване на зависимостта на България от единствения доставчик на газ – руската "Газпром".

Председателят на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев коментира пред Mediapool, че в решението си за забрана на шистовия газ правителството е придало тежест само на мотивите на еколозите, вместо да изготви оценка на метода за проучване на алтернативното гориво. "Нормалният процес трябваше да включва създаването на парламентарна комисия, която да изготви доклад за технологията, той да бъде обсъден и депутатите да формулират свое аргументирано становище, а не в икономическата комисия да се чуват абсурдни твърдения", каза Кънев. Според него ГЕРБ са подходили грешно към целия процес.

От Инициативния комитет, организирал кампанията срещу проучванията и добива на шистов газ в България, обаче са удовлетворени от безсрочната забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване. Това на практика е нашето решение, остава да изчакаме гласуването в Народното събрание и да го видим в Държавен вестник, каза  Мариана Христова от инициативния комитет.

"Аз не веднъж съм установявала, че г-н Борисов в критични ситуации реагира адекватно. Ние имахме опит и преди това, когато ставаше въпрос за ГМО, и сега - отново. Да, той взима правилни решения, въпросът е, че много често се изкривяват неговите решения надолу и се налага да го викаме на помощ втори, трети път, докато накрая въведе ред", коментира Христова пред "Фокус". Според нея това е "изнервящо" и за премиера и му благодари за навременната намеса.

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин поздрави българското гражданско общество, което е принудило правителството на ГЕРБ да се откаже от шистовия газ.

"Само преди няколко месеца много хора ме убеждаваха, че това е загубена кауза и че ГЕРБ ще направят това, което са си навили на пръста. Само че този път протестите на хората излязоха от интернет и започнаха да се виждат по улиците. Освен това започнаха да стават все по-многобройни. Това уплаши управляващите. Властта се страхува от хора, които имат кауза и я защитават на улицата, макар и с мирни протести", пише Калфин в свое изявление.

Според него "енергийната независимост на България не зависи от тази опасна технология, а от това, правителството да се размърда със свързването на българската газопреносна мрежа със съседни страни, за което има отпуснати европейски средства от години".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?