Еколозите искат отговорни ски инвеститори, а не изнудвачи

Еколозите искат отговорни ски инвеститори, а не изнудвачи

Най-скъпото право за строеж върху 1000 кв. метра държавна земя в Боровец или Пампорово е 25 хил. лева, а за Витоша – 10 хил. лева, според сега действащия регламент. Това са скъпите такси, които спъват развитието на туризма, обясни в ефира на бТВ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и бивш директор на парк “Витоша”.

Той отговори на упреците на Филип Цанов от сдружение “Природата за хората и регионите”, което подкрепя облекченото изграждане на ски комплекси, залегнало в новия Закон за горите. Според Цанов, който е и консултант на “Витоша ски” (собственик на лифтовете над София) “предишният закон беше глупав и спираше всяка инвестиция,”. “За 20 години, с изключение на Банско, едно пиронче не е забито”, каза Цанов пред бТВ. Той и Тома Белев отказаха да седнат заедно на една маса и водещият ги интервюира поотделно.

 

Цанов каза, че от облекченото ски строителство ще спечелят малките планински общини. “Бизнесът в тези региони е закъсал. Индустрия никаква. Тютюнът намалява, картофите от Полша са по-евтини. Животновъдството – ниска изкупна цена, липса на потребление. Един от малкото поминъци, които могат да се развиват е туризмът”, каза Цанов.

 

Белев отговори от своя страна, че е много учуден, че региони, в които има минерални извори не натискат за развитието на спа туризма, който е 365 дни в годината, а натискат за ски туризма, който е два и половина месеца годишно.

 

Белев каза, че са неуместни сравненията на България с Австрия и Швейцария по отношение на ските. “Ако в България надморската височина е 472 м и сме по на юг, в Австрия, тя е 910 м, а в средната надморска височина в Швейцария е 1307 м. Т.е. строителството е предимно в безлесни територии. Има стари курорти, които са в горите, но те са малко и са стари”, каза Белев.

 

Бившият директор на парк "Витоша" обясни, че поправките, внесени от ГЕРБ под натиск на “Витоша ски”, които продължават да държат лифтовете затворени, са направени с цел да се заобиколи Планът за управление на парка. В него има изрична забрана за промяна на предназначението на терени в парк "Витоша" с цел застрояване. Сега този закон заобикаля забраната като казва, че може да се строи, без да се променя предназначението на земята, каза Белев. Той уточни, че не държи на стария закон, а иска по-добър.

 

“Не сме против инвеститорите въобще, въпросът е в това какви инвеститори България иска да има. Дали такива, които виждат в закона врата в полето и правят каквото си искат, такива, които, когато вземат една територия ползват двойно повече и не желаят да плащат, оказват натиск и изнудват правителство, Народно събрание и гражданите, или социално отговорни инвеститори, които се грижат за опазването на околната среда", каза от своя страна Петко Цветков от фондация “Биоразнообразие” по-късно във вторник на пресконференция.

 

"Най-големият напредък, който постигнахме дотук, е, че обществото и гражданите на София дадоха изключително сериозна заявка, че който каквото иска да прави в българските гори, трябва да се съобрази не толкова с държавните институции, колкото с гражданското общество. Второто най-голямо постижение на протестите, акциите и преговорите е, че гражданските организации, които представляваха обществото в Министерски съвет, успяха да извадят аргументи, с които премиерът беше убеден, че не е защитен интересът на гражданското общество в промените в Закона за горите. В резултат на това и президентът наложи вето, и премиерът призова депутатите да се съобразят с ветото", коментира от своя страна Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес