Екоминистърът без диплома от Мюнхен никога не бил твърдял, че я има

Станислав Анастасов наистина е учил в Техническия университет, но не го е завършил

Станислав Анастасов, сн. БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов наистина няма диплом за завършено висше образование в Техническия университет в Мюнхен, каквито твърдения се появиха още при назначаването му преди месец на мястото на заминалата в Европарламента Искра Михайлова.

Липсата на обявената в биографията му диплома е потвърдена от ръководителя на пресофиса на учебното заведение Улрих Марш, цитиран от Дневник.бг.

Анастасов заяви, че не вижда никаква новина в това, тъй като никога не бил твърдял, че има диплома от Мюнхен. В биографичната справка при назначаването му преди месец на поста обаче пишеше, че е завършил Техническия университет в Мюнхен, което предполага наличието на диплома. На сайта на екоминистерството вече е уточнено, че ръководителят на ведомството е завършил семестриално факултет "Информатика" в Техническия университет – Мюнхен, Германия.

"Естествено, има причини да не съм се дипломирал и аз ще ги изложа подробно утре, но наистина не виждам каква е новината", заяви екоминистърът, цитиран от БГНЕС.

Според официалната справка, 31-годишният Станислав Анастасов от ДПС е учил информатика от 2002 до 2005 г. в ТУ - Мюнхен, но не е получил диплома и така името му се нарежда сред станалите нарицателни "калинки" след скандала с фалшивата диплома на шефа на земеделския фонд от времето на ГЕРБ Калина Илиева..

Според автобиографията на личния сайт на Анастасов той е бакалавър по "Стопанско управление" в СУ "Св. Климент Охридски" и има магистърска степен по политически мениджмънт и публични политики в Нов български университет. Малко след като се появиха съмнения в публичното пространство дали Анастасов действително има диплома от немския университет, сайтът му спря да съществува и вече препраща към профила му в социалната мрежа LinkedIn.

След прекратяване на мандата като министър на околната среда и водите Станислав Анастасов планира да продължи политическата си дейност като вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал и координатор на Балканската либерална мрежа, съобщават за изданието от пресцентъра на МОСВ. Освен международната политическа дейност, той ще продължи да изпълнява и отговорностите си към младежката организация на ДПС.

Решението дали да бъде номиниран като кандидат-депутат може да бъде взето от ръководството на политическата партия ДПС и нейните структури, пишат още от пресцентъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България