Екоминистърът: Да направим вноса на стари коли неизгоден

Нено Димов, сн. БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов предлага да се бори замърсяването на въздуха, като се направи вносът на стари автомобили икономически неизгоден.

Пред БНТ министърът изложи вижданията си по обявения вече от него основен приоритет на министерството през тази година - чистотата на атмосферния въздух.

Според него замърсяването на въздуха в градовете заради състоянието на автомобилния парк и отоплението е „значително по-сложен“ от проблема със старите големи горивни инсталации в енергетиката, които трябва да бъдат закрити или приведени в съответствие със законовите еконорми.

Той обяви, че през следващите 10-ина дни предстои да се сформира работна група, в която ще влязат заместник-министри на транспорта, вътрешните работи и околната среда и представители на Сдружението на общините, която да разработи план за действие по отношение на автомобилния парк.

Първото, което по думите му трябва задължително да влезе в този план е по-строг контрол върху пунктовете за технически преглед. „Ако пуснат кола, която не отговаря на условията, ще трябва да им бъде веднага отнеман лицензът“, каза Димов.

За целта неговото министерство щяло да подпомогне министерствата на вътрешните работи и на транспорта със закупуването на уреди, които да могат да мерят изхвърляните от автомобилите газове още при тяхната първа регистрация, а и инцидентно да упражняват контрол по пътищата.

Димов каза, че в момента даже имало фирми, които в рекламата си обявявали, че свалят катализатори на колите. По думите му са нужни законодателни промени, за да им се търси отговорност за това.

„При така наречения нов внос на стари автомобили усилията ще бъдат насочени през икономически механизми, да стане неизгодно икономически внасянето на автомобили над определена възраст или неотговарящи на определени евростандарти“, каза Нено Димов.

"Натам ще бъдат насочени усилията - през икономически механизми към намаляването, да не кажа към спирането на внос на коли над определена възраст и неотговарящи на определени евростандарти. За да може това да се случи трябва най-вече Министерството на финансите да бъде в тази група, която ще го реши", добави той.

"У нас предпочитаме германска мощна кола на 20 години пред друга на пет за същите пари", коментира Димов.

По отношение на мерките с отоплението в градовете, той подхвърли идеята държавата да осигурява на социално слаби домакинства отоплителни уреди, които горят пелети, а не въглища и дърва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес