Екоминистърът излезе с решение за екооценката за плана на парк "Пирин"

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова подписа в сряда решение за изготвяне на екологична оценка на актуализирания план за управление на националния парк "Пирини", която да бъде възложена от дирекцията на парка.

Обявяването на поръчката за изготвяне обаче ще стане едва след като влезе в сила подписаното преди ден решение за отмяна на предишното решение на Костова, с което тя преценяваше, че планът няма нужда от екооценка. Това решение обаче може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд и реално ще стане валидно, само ако срещу него не постъпят жалби, или след произнасянето на съда по евентуалните такива, което не е ясно до кога може да се проточи.

Промяната в намеренията на екоминистъра дойдоха след искане на президента Румен Радев да се намери прозрачно и ново решение на проблемите с новия план за управление на парка и пореден протест в защита на планината, организиран от екозащитници.

Действията на Костова обаче сочат, че след гафа с решението, че планът няма нужда от екооценка, ведомството се опитва да замаже нещата и да ги отложи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?