Екоминистърът на съд заради забавените планове на парковете

Екоминистърът на съд заради забавените планове на парковете

Жалба срещу министъра на околната среда и водите внесе Националното движение "Екогласност" във Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от екоорганизацията в понеделник. Протестът е срещу мълчаливия отказ за намеса на Джедвет Чакъров относно внасянето в Министерски съвет на плановете за управление на всички природни паркове.

Искането за такава намеса е направено на 5 юли 2007 г., в разгара на акциите в защита на статута на парк "Странджа", който бе отнет от съда заради законови неуредици, но после решението бе замразено с промени в закона за защитените територии.

Чакъров обаче не отговаря в установения срок на искането за внасянето на тези планове, заедно с границите на парковете, за одобрение в Министерски съвет, което би решило законово проблема със статута на парк "Странджа" и други защитените територии.

Сега еколозите се жалват от това, че министърът не е предприел нищо, за да уреди констатираното в решението на тричленния състав на ВАС за парк "Странджа" законово нарушение и необходимостта от утвърждаването на неговия план за управление и картите с границите му.

Това е поредното обжалване на мълчалив отказ на Чакъров, който вече бе осъден от ВАС да се произнесе по инвестиционните намерения на канадската компания "Дънди Прешъс Метълс" в мината "Челопеч"  и златното находище край Крумовград.

В новата жалба срещу представителя на ДПС пише, че е било "необходимо министърът на околната среда и водите да потърси най-строга отговорност от всички подчинени му длъжностни лица, които поради некомпетентност или умишлено бездействие, нанасят непоправими вреди на българската природа и виновно доведоха до прогласяване нищожността на статута на парк „Странджа”, както и до последвалото безпрецедентно погазване на демократичните норми с прилагането на извънредно законодателство от парламента под уличния натиск на недоволното гражданско общество."

От "Екогласност" предупреждават, че съществува опасност от нови атаки в съда по плановете на парковете, които се приемат след 30 юни 2007 г., защото извънреднотозаконодателство за спиране на съдебните атаки е само срещу документите до тази дата.

"От безхаберието на министъра на околната среда и водите ни чакат нови жалби за оспорване в съда на тези бъдещи актове за природните паркове", посочат от организацията, която в отделно писмо  до премиера настоява Станишев да поиска оставката на Джевдет Чакъров, заради "проявеното безхаберие по опазване на българската природа".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: