Екоминистърът на съд заради забавените планове на парковете

Екоминистърът на съд заради забавените планове на парковете

Жалба срещу министъра на околната среда и водите внесе Националното движение "Екогласност" във Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от екоорганизацията в понеделник. Протестът е срещу мълчаливия отказ за намеса на Джедвет Чакъров относно внасянето в Министерски съвет на плановете за управление на всички природни паркове.

Искането за такава намеса е направено на 5 юли 2007 г., в разгара на акциите в защита на статута на парк "Странджа", който бе отнет от съда заради законови неуредици, но после решението бе замразено с промени в закона за защитените територии.

Чакъров обаче не отговаря в установения срок на искането за внасянето на тези планове, заедно с границите на парковете, за одобрение в Министерски съвет, което би решило законово проблема със статута на парк "Странджа" и други защитените територии.

Сега еколозите се жалват от това, че министърът не е предприел нищо, за да уреди констатираното в решението на тричленния състав на ВАС за парк "Странджа" законово нарушение и необходимостта от утвърждаването на неговия план за управление и картите с границите му.

Това е поредното обжалване на мълчалив отказ на Чакъров, който вече бе осъден от ВАС да се произнесе по инвестиционните намерения на канадската компания "Дънди Прешъс Метълс" в мината "Челопеч"  и златното находище край Крумовград.

В новата жалба срещу представителя на ДПС пише, че е било "необходимо министърът на околната среда и водите да потърси най-строга отговорност от всички подчинени му длъжностни лица, които поради некомпетентност или умишлено бездействие, нанасят непоправими вреди на българската природа и виновно доведоха до прогласяване нищожността на статута на парк „Странджа”, както и до последвалото безпрецедентно погазване на демократичните норми с прилагането на извънредно законодателство от парламента под уличния натиск на недоволното гражданско общество."

От "Екогласност" предупреждават, че съществува опасност от нови атаки в съда по плановете на парковете, които се приемат след 30 юни 2007 г., защото извънреднотозаконодателство за спиране на съдебните атаки е само срещу документите до тази дата.

"От безхаберието на министъра на околната среда и водите ни чакат нови жалби за оспорване в съда на тези бъдещи актове за природните паркове", посочат от организацията, която в отделно писмо  до премиера настоява Станишев да поиска оставката на Джевдет Чакъров, заради "проявеното безхаберие по опазване на българската природа".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?