Екоминистърът: Няма опасност потъналата баржа с торове да замърси Дунав

Товарът бил двойно пакетиран, но въпреки това ситуацията се следи отблизо

Пристанището Молдова Веке

Няма замърсяване на водите на Дунав в резултат от потъналия кораб с химически товар на територията на Румъния, заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирайки данни от Ситуационния център към Международната комисията за опазване на река Дунав и взети проби от водите в Румъния.

Притесненията за евентуално замърсяване на българските води на Дунав дойдоха, след като в четвъртък сутринта от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че предишния ден по обяд баржа с 850 тона химически торове на борда е потънала по време на маневри в румънското пристанище Молдова Веке, което се намира на левия бряг на Дунав на 200 км от Ново село.

Информацията за потъналия кораб на румънско пристанище е получена в МОСВ в 19.30 часа в сряда. Баржата е пътувала от Хърватия към Румъния, но при разтоварването е потънала в порт Молдова Веке.

Товарът е обезопасен и двойно пакетиран, така че към момента няма изтичане във водите, заяви Ивелина Василева. Корабът е потънал с целия си товар и затова тя изключва възможността част от торовете да са продължили по течението на реката и да идват към България.

По-късно от екоминистерството съобщиха, че са получили от Международната комисия за опазване на река Дунав информация, че товарът на баржата е бил /тор NPK (азот /фосфор /калий, в съотношение 8:16:24). Товарът е бил опакован в торби с тегло 500 кг с двойна обвивка. Организирано е наблюдение на всеки 3 часа за състоянието на повърхността на реката и се изпълнява програма за мониторинг през 6 часа за вземане на водни проби при Молдова Веке, Свинита, Оршова и по течението на Железни врата I, във връзка с възможни концентрации.

Според анализите на контрола на мониторинга на качеството, направени от Националната администрация "Румънски води“ след момента на произшествието - 11.02.2015, 13:25 ч., е направен извод, че няма съществени промени в състоянието на качеството на водите надолу по течението на р. Дунав от мястото на инцидента.

Дейностите по наблюдение ще продължат и през следващите дни, допълват от МОСВ.

У нас е възложено е на регионална лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Монтана да вземе проби от водите от пункта на река Дунав при Ново село за анализ.

Според изчисления, водите на Дунав, в които е станал инцидентът, ще дойдат на българска територия 35-45 часа след като се е случил инцидентът, заявиха от екоминистерството.

Заради инцидента Изпълнителната агенция по околна среда и водите е в готовност да започне мониторинг на качеството на речните води.

Уведомени за инцидента са  органите на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин и "Гранична полиция" - Видин, както и Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

Поради характера на инцидента и товара на кораба и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост, екоминистерството се е обърнало с молба към външното министерство с молба за съдействие за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.

Българската Агенция за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) има готовност да помогне на екоексперти с кораб, които да стигнат с него до границата, за да изследват качеството на водата в река Дунав, каза шефът на ведомството в Русе Павлин Цонев.

По думите му, ако има някакво замърсяване, то ще навлезе в българския участък утре по обяд. "В този район има два шлюзови комплекса, особено шлюз "Джердап 1", който е с обем около 2 млрд. куб. м вода и представлява един много голям водоизточник. Обемът е достатъчно голям, за да не се предизвика по-сериозно замърсяване. Ако се стигне до там, най-вероятно то ще се утаи или концентрацията на веществата, която ще дойде при нас, ще бъде много по-ниска", коментира Цонев.

Според него най-важното е Басейнова дирекция и съответните регионални инспекции по околната среда и водите да контролират качеството на водата в района на Ново село и на Видин.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?