Екоминистърът отново обжалва съдебното решение за екооценка на плана за Пирин

Нено Димов, сн. БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд (ВАС), че планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да бъде подложен на екологична оценка. Това съобщиха от екокоалицията "за да остане природа в България" във вторник.

В жалбата си от 27 март Димов настоявал да не се прави екооценка, макар ВАС за втори път решава, че такава оценка е необходима. Тя трябва да покаже доколко планът е годен да допринася за основната функция на парка - устойчиво опазване на горите, водните ресурси и защитените видове в Пирин,посочват от екоорганизацията.

"Въпреки аргументацията на съда, който посочва, че в случая екологичната оценка е задължителна и че прескачането ѝ означава нарушение на българските закони и европейските директиви, екоминистерството упорства в опита си да наложи кух план за управление на парка, който ще се превърне в отворена врата за сечи и строежи на парче в обекта на природното наследство на ЮНЕСКО", допълва се в съобщението ѝ.

Природозащитницете припомнят, че съдът е решил въпроса за нуждата от екологична оценка в светлината и на посочената от тях в делото практика на Съда на Европейския съюз (СЕС).

"Това означава, че натискът на МОСВ може да доведе до отправяне на преюдициално запитване до СЕС по въпроса дали подобен план следва да се подлага на задължителна екологична оценка - питане, което самите природозащитници искаха да се направи в хода на делата",  смята "За да остане природа в България"

"С отказа да се съобрази със съдебното решение, МОСВ се поставя в противоречивата позиция на противник на опазването на природния ресурс на България - една от малкото дадености, с които страната ни е конкурентна в ЕС. България спешно се нуждае от компетентен и амбициозен лидер за опазване на ресурси, които вече са твърде дефицитни. Сегашният министър на околната следа Нено Димов очевидно не е способен да бъде този лидер. От това страната ни бързо трупа големи икономически и имиджови загуби", допълва организацията, която отдавна иска оставката на Нено Димов, но той не дава знаци това да има значение за него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?