Екоминистърът: Политическата обстановка е като язовирите - динамична и изнервяща

Бургас е заплашен от воден режим

Екоминистърът: Политическата обстановка е като язовирите - динамична и изнервяща

"Политическата обстановка е като язовирите в България - динамична, променяща се, понякога изнервяща", това каза пред Нова тв екоминистърът от квотата на ВМРО Емил Димитров.

"Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци - хора, които обичат павета, вода, ковчези, камъни. От толкова родолюбци за мен не остана нищо друго, освен да поработя малко", посочи той, говорейки за продължаващите вече два месеца протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Попитан дали има нещо общо между празните язовири и изтичащото време на правителството, Димитров отговори:

"Един язовир ако 5 години не се пълни, а само се изпразва, накрая той остава празен. Един мандат като мине, по конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Може би има нещо общо. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър. Следващият човек, който дойде след мен, независимо от коя политическа сила е, трябва да има хоризонт пред себе си, трябва да има баланс, на който да стъпи".

Той каза още, че и да е имало търговия между ГЕРБ и лидера на "Воля" Веселин Марешки, това ставало без негово знание. Повод за думите му беше това, че на 2 септември аптекарско-петролният бос обяви, че депутатите му няма да подпишат проекта на ГЕРБ за нова конституция, но след това размисли. По-късно се разбра, че майката на Марешки и бившият депутат от "ВОЛЯ" Андон Дончев са получили на концесия два плажа.

"Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен", обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

По думите му Бургас е заплашен от воден режим. "Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца", посочи Димитров

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България. 

Споделяне

Още от България